CIPRASOV PRST U OKO MAKEDONCIMA: Ta nacija nije postojala u antičko doba
Foto: Fonet AP

neočekivano

CIPRASOV PRST U OKO MAKEDONCIMA: Ta nacija nije postojala u antičko doba

Severna Makedonija -

Premijer Grčke Aleksis Cipras kaže da makedonska nacija nije postojala u klasičnom antičkom periodu, kao što je to bio slučaj sa nacijama Atinjana i Spartanaca.

Cipras je, u intervjuu za grčki list Etnos koji će u celosti sutra biti objavljen, govorio o pitanjima vezanim za naziv susedne države i o tome koje bi ime bilo prihvatljivo, kao i o pitanju iredentizma, prenosi danas MIA.

"Nekadašnja Makedonija je bila velika sila drevnog grčkog sveta koja se, pogotovu u periodu vladavine Aleksandra Velikog, raširila daleko izvan današnjeg geografskog regiona - Makedonije", rekao je grčki premijer. On je naveo da su taj region od sedmog veka naseljali, pored Grka, Sloveni, Bugari, Srbi, kao i Jevreji i osmanlijski Turci. "Danas ova široka geografska regija pripada trima državama. Stoga je protivno istoriji i apsurdno da neki traže eksluzivnost za Makedoniju, takođe što se tiče etničke identifikacije", rekao je Cipras.

Međutim, napomenuo je on, "nije nerazumno da termin Makedonija bude uključen u kombinovani naziv sa geografskim ili vremenskim identifikacionim simbolom za generalnu upotrebu, kako bi bilo jasno da niko ne polaže prava na teritorije niti na istoriju drugih nacija". Inače, posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije, Metju Nimic, ne želi da otkriva koje je predloge za rešenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama, ali ističe da nijedan ne ugrožava identitet zemlje, naprotiv. U intervjuu za makedonsku televiziju Sitel, Nimic jedino otkriva da je njegov predlog rešenja, dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track