LIDER MAKEDONACA U GRČKOJ: Grčka pokrajina treba da dobije novo ime, a ne Makedonija
Foto: Facebook/Pavlos Voskopoulos Filipov

dao i predloge

LIDER MAKEDONACA U GRČKOJ: Grčka pokrajina treba da dobije novo ime, a ne Makedonija

Severna Makedonija -

Grčka treba da promeni ime svoje pokrajine Makedonije, rekao je Pavle Voskopulos Filipov, jedan od lidera Duge, partije Makedonaca u Grčkoj.

Za prevazilaženje problema sa imenom, Voskopulos je predložio pet novih imena za grčki region Makedoniju: 1. Grčki geografski region; 2. Geografska grčki Makedonija; 3. Grčka Makedonija; 4. Grčka istorijska Makedonija i 5. Region grčka Makedonija.

"U pokušaju da se nađe kompromis, bilo bi fer i konstruktivno predložiti imena za geografsko područje severne Grčke koje će se čisto i jasno razlikovati od Republike Makedonije, kako", ističe Voskopulos, dodajući da Grčka ima dva problema sa imenom Republika Makedonija.

"Sa tačke državnosti, "makedonština" se u najvećoj meri ispoljava u jednoj organizovanoj državi, gde je nacionalni identitet na vrhu i gde se ostvaruje puna emancipacija kroz nezavisnu državu, Republiku Makedoniju. U slučaju Grčke pak, "mit o nacionalnoj istoriji" govori da je Makedonija (oblast) grčka zemlja i da su njeni stanovnici grčki narod... Postojanje državnih institucija nezavisne države Makedonije, stoga, dovodi u pitanje grčki mit koji se gradio decenijama u ovoj zemlji", kaće Voskopulos.

On dodaje da da postojanje nezavisne Makedonije kao prosperitetne države smeta Grcima i zbog toga što severni grčki region naseljava dosta Makedonaca, pa ta činjenica utiče na njihovu nacionalnu svest.

Voskopulos zaključuje da makedonska diplomatija zna kako se treba postaviti u odnosu na ovaj problem, naročito pred inostranim faktorima.

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Facebook/Pavlos Voskopoulos Filipov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja