ZAKON O AMNESTIJI U MAKEDONIJI STUPIO NA SNAGU: Slobodi se raduje 800 zatvorenika
Foto: Profimedia

konačno

ZAKON O AMNESTIJI U MAKEDONIJI STUPIO NA SNAGU: Slobodi se raduje 800 zatvorenika

Severna Makedonija -

Makedonski zakon o amnestiji stupa na snagu danas, a od ponedeljka će početi distribucija zatvorskih dosijea osuđenika sudovima koji su ih poslali u zatvor.

"Brzina izlaska iz zatvora amnestiranih robijaša zavisi od sudova", kažu u MUP iz Direkcije za izvršenje sankcija. Oni su potvrdili da su spremni da dostave sve odluke kojima se osuđenici oslobađaju sliženja zatvorskih kazni. "Mi smo organizovali distribuciju u svim sudovima da se ne bi gubilo vreme u pošti" - kažu u Upravi policije i dodaju da se radi o oko 800 amnestiranih zatvorenika. Dinamika, prema Direkciji za izvršenje sankcija, zavisi od sudova koji pripremaju odluke.

"Kako sudovi budu donosili odluke, tako će ih treba dostaviti u zatvore, potpisati i vratiti. Dakle, brzina izlaska zavisi od sudova. Do ponedeljka sve će biti dostavljeno sudovima širom Republike", kažu u Direkciji. Zakon o amnestiji, koji je stupio na snagu 15. januara, uprkos amnestiji od 800 zatvorenika predviđa smanjenje kazne za 30 odsto i za 3.097 zatvorenika. Uz ovaj zakon o amnestiji nije namenjen za osobe osuđene za ubistvo, zločine protiv izbora i glasanja, silovanje, pedofiliju, posredovanje u vršenju prostitucije, zatim za zločine protiv države, zločinačko udruživanje, kao i zločine protiv čovečnosti i prema neđunarodnom pravu.

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track