GRČKI MEDIJI POHVALNO O IZJAVI ZAEVA: Pregovori su na pola puta, usaglašeno tri od sedam spornih tačaka
Foto: printscreen Sloboden pečat

javnost

GRČKI MEDIJI POHVALNO O IZJAVI ZAEVA: Pregovori su na pola puta, usaglašeno tri od sedam spornih tačaka

Severna Makedonija -

Grčki mediji danas u tekstovima fokus stavljaju na izjavu premijera Zorana Zaeva, da su u pregovorima o imenu su dogovorene tri od sedam spornih tačaka.

Onlajn izdanje lista "Ta Nea" piše da je "samo nekoliko sati pre novog sastanka ministara inostranih poslova Grčke i Bugarske u Skoplju, Zoran Zaev je dao važnu izjava. Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Skoplja naglasio je da su usaglašena tri od sedam pitanja, koja su deo konsultacija između dva ministara inostranih poslova. "Na pitanje koji su to tri pitanja, premijer Makedonije, rekao je da su manji problemi, bez ulaska u detalje, tako da ne stvara, kako je rekao, utisak da pregovara putem medija, napisala je grčka državna agencija Ana MPA.

"Premijer susedne zemlje Zoran Zaev je izrazio uverenje da su pregovori sa Grčkom kreće na dobrm osnovama", piše onlajn izdanje lista "Efimerida ton sidakton" i podseća da je sedam pitanja u razgovorima su: ime, upotreba imena, identiteta, jezika, trgovinska upotreba, akronimi i znaci. Što se tiče imena, grčki mediji komentarišu da je Atina želela da ono bude bez prevoda, na makedonskom jeziku i sadrži jednu reč, dok Skoplje želi da bude dve odvojene reči. TV "Star" juče je objavio da ime za koje postoji prva saglasnost obe strane je "Gornja Makedonija".

Kurir.rs/Sloboden Pečt

Foto: Sloboden Pečat

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track