HAN: EU je sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula
Foto: Marina Lopičić

PREGOVORI

HAN: EU je sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula

Severna Makedonija -

Evropska unija je "sasvim sigurna" da će Makedonija dugogodišnji spor sa Grčkom oko imena rešiti pre jula, izjavio je danas u Sofiji komesar EU za proširenje Johanes Han.

Kako prenose makedonski mediji, Han je na pitanje da li će spor oko imena biti rešen do kraja bugarskog predsedavanja Unijom, rekao da je "sasvim siguran u to".

Han je u Sofiji učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo.

Očekivanje da će spor oko imena biti rešen za vreme bugarskog predsedavanja izrazila je i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva, koja je rekla da se nada da će na sastanku Evropskog saveta u junu biti doneta odluka za otvaranje pregovora sa Makedonijom.

"Imajući u vidu razvoj događaja i razgovore koji su u toku, mislim da postoji velika šansa da se to dogodi", rekla je Zaharijeva, dodajući da se kod vlada u Skoplju i Atini vidi volja za pronalaženje trajnog rešenja.

Susretom ministara spoljnih poslova Grčke i Makedonije sa posrednikom UN Metjuom Nimicom 13. februara u Beču, prema informacijama iz dve vlade, suštinski je počeo pregovarački proces za rešavanje dvoipodecenijskog spora oko imena.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

Kurir.rs/Beta Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track