MAKEDONIJA DRŽI NESLAVNI REKORD: Prva na Blakanu, a druga u Evropi po smrtnosti novorođenčadi
Foto: AP/Xinhua/Tao Liang

prema istraživanju unicefa

MAKEDONIJA DRŽI NESLAVNI REKORD: Prva na Blakanu, a druga u Evropi po smrtnosti novorođenčadi

Severna Makedonija -

Makedonija je prva u regionu, a druga u Evropi po smrtnosti novorođenčadi. Na svakih 120 živorođenih beba, po jedna beba umre, pa je zbog toga u poslednjem izveštaju UNICEF-a, Makedonija ubrojana u zemlje sa malim izgledom preživljavanja beba. Prema podacima, u ovoj zemlji ogroman broj porodica gube svog novog člana još u prvom mesecu posle rođenja.

Na listi koju je objavio UNICEF, druge zemlje iz regiona su daleko bolje od Makedonije. Najveće izglede za preživljavanje imaju deca u Sloveniji, a sa tim problemom bolje izlaze na kraj i Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Albanija. U Sloveniji, recimo, na 789 novorođenčadi umre jedno dete, u Hrvatskoj život izgubi svako 345. novorođenče, u Srbiji svako 270., a u Albaniji svako 162 novorođenče.

Za razliku od zemalja u regionu gde smrtnost beba opada, Makedonija osam godina zaredom tapka u mestu. Nema poboljšanja situacije, ni odgovora nadležnih zašto je ova crna statistika postala glavno obeležje države.

Informacije u medijima o smrtnosti novorođenčadi neprestano šokiraju javnost, a umesto rešavanja ovog gorućeg problema, na površinu izlaze novi nedostaci poput vesti da su u jednom inkubatoru smeštene po dve bebe, a javnost je ostala frapirana videvši fotografije na društvenim mrežama gde se na ginekologiji vide stari kreveti i prokisli krovovi.

Nadležni pokušavaju da smire tenzije objašnjavajući da su gotovo sve preminule bebe bile rođene pre vremena sa puno infekcija i zdravstvenih komplikacija. Prošle godine je na Klinici za ginekologiju preminulo 163 novorođenčadi, a 60 procenata od njih su bile rođene pre vremena.

Ministar zdravlja je nedavno uperio prst u trudne žene istakavši da su i one krive za veliku smrtnost beba jer ne idu na redovne preglede, ali ni u jednom trenutku nije pomenuo alarmantan nedostatak ginekologa.

Nadležni tek sada planiraju da obezbede lekove koji mogu da spasu život majke i novorođenčadi, a oni će biti dostupni u svim porodilištima.

Predlaže se da redovni ginekološki pregledi žena budu jedna od mera za smanjenje smrtnosti novorođenčadi, a da bi ta mera imala efekat, trudne žene koje ne budu išle na ginekološke preglede izgubiće pravo na zdravstveno osiguranje.

Ovakva praksa se primenjuje u velikom broju evropskih zemalja, i prema njihovim iskustvima može da pomogne u blagovremenom dijagnosticiranju problema tokom trudnoće kod žena, a time i odgovarajući tretman od strane lekara.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: AP/Xinhua/Tao Liang

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja