EU POVEĆAVA PRITISAK: Što pre naći rešenje za ime Makedonije
Foto: Profimedia

oštro

EU POVEĆAVA PRITISAK: Što pre naći rešenje za ime Makedonije

Severna Makedonija -

Evropska unija namerava da poveća pritisak na Grčku i Makedoniju kako bi se što pre došlo do rešenja problema imena.

To može da se vidi i iz činjenice da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno bio u poseti Berlinu, a da su se u tom gradu susreli nakrtko grčki premijer Aleksis Cipras i nemačka kancelarka Angela Merkel. Takođe u Skoplje će u nedelju stići i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Prema grčkim medijima, poruka Merkelova je trebalo da nastavi da podstiče obe strane da postignu rešenje, dok je Cipras ponovio odlučnost grčke vlade da pronađe održivo, stabilno i obostrano prihvatljivo rešenje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Federika Mogerini pozdravila je razgovore između Grčke i Makedonije i Albanije i dodao da će tokom turneje na Zapadnom Balkanu predsednika Junker će istaći evropsku perspektivu ovih zemalja, ali je preduslov, rešili bilateralne probleme.

Grčki mediji podsećaju da je nemačka kancelrka je pozdravila Zaeva sa rečima "makedonski premijer". Fraza je izavala reakcije u Grčkoj, kako iz medija, tako i iz stranke opozicije Nova demokratija. Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track