ZAEV: Jedine pretenzije iz Makedonije usmerene su prema grčkim plažama
Foto: EPA/Hayoung Jeon

intervju za špigl

ZAEV: Jedine pretenzije iz Makedonije usmerene su prema grčkim plažama

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev odbacio je kao neosnovane grčke tvrdnje da Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grčkoj.

U intervjuu za nemački list Špigl, on je, kako se navodi, u odnosu na moguće teritorijalne pretenzije na koje upozorava Grčka u šali rekao da su "jedine pretenzije iz Makedonije usmerene prema grčkim plažama".

"Da, mi volimo na leto da okupiramo lepe grčke plaže i ostrva. Više od milion Makedonaca svake godine putuje u Grčku, tamo trošimo naše pare, volimo Grčku, ima mnogo kontakata među biznismenima i turistima. Ali iskreno, nermamo nikave druge okupacijske namere", rekao je Zaev.

Razgovor sa Zaevom je vođen je u Berlinu nekoliko sati nakon sastanaka sa nemačkom premijerkom Angelom Merkel.

Na pitanje da li nemačka vlada treba da aktivnije učestvije u pregovorima Makedonije i Grčke oko imena, on je rekao da misli da je obema stranama, i makedonskoj i grčkoj potrebno ohrabrenje, ali i da vršenje pritiska na bilo koju stranu nije ispravan put.

"Niko ne može da nam oduzme samostalnu i suverenu odluku za ime", rekkao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Prema njegovim rečima, za Makedoniju su neprihvatljivi grčki zahtevi za promenom Ustava (kako bi se potvrdila promena imena), kao i ime države koje neće biti prevedeno na engleski.

Ovo im je naš ponos i naš identitet. Ne vidim nikakv razlog za zahtev da ime menjamo u Ustavu, to nije dostojanstveno", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, Grčkoj je potreban poverljiv partner, a ne partner bez dostojanstva.

"Ustav može da se promeni, ali da se te izmene ponovo promene. Najvažnija garancija za Grčku je da rešenje za spor oko imena bude održivo. To se pravi međunarodnim dogovrima, koji će biti ratifikovani i koji će važiti u međunarodnim organizacijama", rekao je Zaev.

Makedonski premijer je istakao da ne može da zamisli neuspeh pregovora sa Grčkom oko imena Makedonije.

"Ne želim ni da pomislim da neće biti rešenja za spor oko imena, moramo da rešimo ovaj spor, zato što samo tako možemo da se razvijamo, da se integrišemo u EU i da postanemo napredna država sa vladavinom prava. To je dobro za ceo region. Neuspeh je nezamisliv, za Makedoniju, za celi region i donekle i za EU", rekao je Zaev.

Kurir.rs/Plusinfo.mk/Beta

Foto: EPA/Hazoung Jeon

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja