MIČEL U SKOPLJU: Ime Makedonije biće glavna tema razgovora
Foto: Fonet/AP

SPORNO PITANJE

MIČEL U SKOPLJU: Ime Makedonije biće glavna tema razgovora

Severna Makedonija -

Ime Makedonije biće jedna od glavnih tema razgovora zvaničnika u Skoplju sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, najavio je makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Mičel, koji večeras dolazi i u Beograd, u Skoplje je doputovao iz Prištine.

"Mislim da će sastanak da počne tim pitanjem. To će biti dobra prilika da ga upoznamo sa dinamikom procesa prevazilaženja razlika oko pitanja imena", rekao je Dimitrov.

Dimitrov je dodao da će na sastanku s Mičelom Makedonci pokrenuti pitanje o šansama da ove godine postanu deo NATO, kao i neka druga pitanja u vezi s perspektivom regiona.

foto: EPA/Hayoung Jeon

Makedonski premijer Zoran Zaev je prethodno izjavio da poseta Mičela Skoplju predstavlja "potvrdu prijateljstva, kao i izraz podrške evroatlantskom procesu integracije".

Mičel dolazi u trenutku kada Makedonija želi da unapredi svoju saradnju sa strateškim partnerima, kazao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Kasnije ovog meseca, u Skoplje dolazi i grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, dok se nova runda razgovora o imenu uz posredovanje izaslanika UN Metju Nimeca očekuje krajem meseca ili početkom aprila.

Zaev je ranije rekao da očekuje da Kocijas tokom posete Skoplju predstavi grčki nacrt dokumenta u vezi rešenja spora oko imena.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Fonet/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track