ZAEV: Niko nije iznad zakona, želimo državu jednakih građana!
Foto: EPA / Hayoung Jeon

Jezički Raskol u Makedoniji

ZAEV: Niko nije iznad zakona, želimo državu jednakih građana!

Severna Makedonija -

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je Zakon o upotrebi jezika u potpunosti saglasan sa Ustavom i da je "ozbiljan doprinos izgradnji koncepta jedno društvo za sve građane".

"Ta vrednost: Makedonija – zemlja svih građana je koncept i putokaz za našu budućnost. Ova naša, i evropska vrednost dobila je podršku većine građana na poslednjim parlamentarnim izborima (2016), ali i na lokalnim izborima (2017)", naveo je Zaev u izjavi dostavljenoj medijima.

"Opredelili smo se za poltiku koja gradi Republiku Makedoniju kao građansku državu svih koji žive u njoj: Makedonaca, Albanaca, Turaka, Srba, Vlaha, Roma, Bošnjaka i svih drugih zajednica", istakao je premijer Makedonije i lider SDSM.

Prema njegovim rečima, Zakon o upotrebi jezika je u potpunosti u saglasnosti sa Ustavom i amadmanom 5, koji je donesen pre 17 godina.

"Niko nije i ne sme da bude iznad Ustava", rekao je Zaev, povodom izjave predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da po drugi put neće potpisati ukaz o proglašavanju Zakona o jezicima.

Kako je istakao Zaev, unapređivanjem prava na upotrebu jezika ne gubi niko, već se stvaraju uslovi za bolju komunikaciju građana i institucija, a nesmetana komunikacija je civilizacijski doprinos.

Zakonom o jezicima, koju je juče popodne po drugi put izglasalo Sobranje Makedonije, proširuje se upotreba jezika koji govori više od 20 odsto stanovnika, odnosno albanskog, na institucije na celoj teritoriji države.

"Istovremeno ovaj zakon u potpunosti garantuje odgovarajuću upotrebu makedonskog jezika. Sada je vreme da odbacimo politike podela,razdora i konflikta, koje su u suprotnosti sa našim i evropskim vrednostima", rekao je Zaev.

Kako je istakao, dužnost i odgovornost svih političara treba da budu interesi građana bez izuzetaka.

"Ne postoji razumno opravdanje za blokadu političkih procesa i političkih institucija kao što je Sobranje", rekao je makedonski premijer, misleći na opzicioni VMRO DPMNE koji osporava Zakon o jezicima i uglavnom ne učestvuje u radu parlamenta zbog hapšenja nekoliko njihovih poslanika koje tužilaštvo povezuje sa nasiljem u Sobranju u aprilu prošle godine.

Umesto toga, dodao je, vreme je da svi političari preuzmu odgovrnost koju su obećali građanima i da zaokruže refomske procese u Makedoniji.

"Vreme je za reforme i za ekonomiju, vreme je za razvoj Makedonije, u interesu svih građana", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) MINISTRI NISU BOGOM DANI, A NI JA! Brnabićka najavila svoj odlazak i rekla od koga to zavisi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track