AFERA PRISLUŠKIVANJE: Nove krivične prijave protiv Specijalnog tužilaštva Makedonije!

Pritisak vlasti

AFERA PRISLUŠKIVANJE: Nove krivične prijave protiv Specijalnog tužilaštva Makedonije!

Severna Makedonija -
SKOPLJE - Protiv članova tima makedonskog Specijanog tužilaštva za slučaj prisluškivanih razgovora podneto je još pet krivičnih prijava, potvrdilo je danas Osnovno javno tužilaštvo.

To tužilaštvo je navelo da su nove krivične prijave protiv članova tima specijalne tužiteljke Katice Janeve i specijalnih tužilaca podneli različiti građani, a odnose se na maltretiranje u vršenju službene dužnosti.

Tri krivićne prijave su podnete protiv nekoliko osoba u Specijalnom tužilaštvu čije se funkcije ne navode, a dve protiv dvojice tužilaca.

Nije precizirano protiv kojih su tužilaca građani podneli krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Skoplju. Sa novih pet krivičnih prijava protiv tima Katice Janeve podneto je osam krivičnih prijava u poslednjih pet dana.

Krajem prošle sedmice protiv dvojice specijalnih tužilaca iz tima Janeve podnete su tri krivične prijave za maltretiranje u obavljanju službe, ali iz Osnovnog tužilaštva za sada ne govore ko je podneo te prijave.

Specijalno tužilaštvo je nakon prvih prijava odbacilo optužbe da je neki od tužilaca radi nezakonito i istaklo da svako ko tvrdi drugačije to mora i da dokaže.

Specijalno tužilaštvo na čijem čelu je tužiteljka Katica Janeva deo je Dogovora iz Pržina o prevazilaženju poilitičke krize i formirano je da se bavi prisluškivanim razgovorima i kriminalnim radnjama koje iz njih proističu.

Aferu prisluškivani razgovori pokrenuo je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveta Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, koji je mesecima prošle godine javno emitovao prisluškivane razgovore za koje tvrdi da je neovlašeno snimala vlast i da dokazuju nameštanje izbora, zloupotrebu vlasti i korupciju.

Specijalno tužilaštvo formirano je u novembru, a izbor Janeve su u početku podržavale sve četiri stranke potpisnice Dogovora iz Pržina. U međuvremenu su vladajuća VMRO DPMNE i mediji bliski vlasti počeli da izražavaju nezadovoljstvo radom Janeve i pokrenuli kampanju protiv nje i njenog tima, tvrdeći da radi za opoziciju.

Deo makedonske javnosti smatra da se na taj način vrši pritisak na rad specijalne tužiteleljke Katice Janeve, koja je svakodnevno žestoko ktritikovana od vladajuće VMRO DPMNE i provladinih medija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track