AMBASADA SAD U MAKEDONIJI: Mogući nemiri u vreme izbora, u nedelju izbegavati masovne skupove!
Foto: Printscreen Novatv.mk

upozorenje

AMBASADA SAD U MAKEDONIJI: Mogući nemiri u vreme izbora, u nedelju izbegavati masovne skupove!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Američka ambasada u Skoplju upozorila je danas državljane SAD u Makedoniji da u nedelju, 11. decembra, na dan kada se u toj zemlji održavaju parlamentarni izbori, izbegavaju masovna okupljanja zbog mogućih nemira.

Iz ambasade, međutim, ističu da je to standardna procedura koja se primenjuje širom sveta, preneo je sajt "Sakam da kažam".

"Dok su nedavno održani izbori protekli mirno, mogući je da na ovim izborima bude nemira. Američka ambasada poziva sve američke državljane da budu svesni događaja u vezi sa izborima 11. decembra i da izbegavaju velike gužve, proteste i skupove, koliko je moguće", navodi se na sajtu Ambasade SAD u Makedoniji.

Ambasada je pozvala državljane SAD da slušaju savete lokalnih funkcionera, koji su odgovorni za bezbednost i sigurnost svih posetilaca u Makedoniji.

Parlamentarni izbori u Makedoniji biće održani 11. decembra. Izbori se održavaju dve godine pre roka, u skladu sa sporazumom o okončcanju političke krize izazvane skandalom sa prisluškivanjem, koji je postignut uz posredovanje Zapada.

Makedonija se nalazi u previranju od februara 2015, kada su objavljeni transkripti telefonskih razgovora više od 20.000 ljudi koji su praćeni, a dva glavne političke stranke konzervativna VMRO-DPMNE i opoziciona levičarska SDMS počele da razmenjuju optužbe oko tog prisluškivanja.

Među prisluškivanima su bili pripradnici policije, sudije, novinari i strane diplomate. Prvobitno je trebalo da se izbori održe ranije ove godine, ali je planirani datum dva puta odlagan nakon što su opozicine stranke iznosile primedbe da nisu obezbeđeni uslovi za fer i slobodno glasanje.

Predstavnici koalicija i stranaka u Makedoniji potpisali su 20. novembra Kodeks kojim se obavezuju na fer i demokratski izborni proces. Na izborima će učestvovati 11 političkih subjekata, a pravo glasa u Makedoniji ima 1.784.524 građanina, dok 20.591 ima stalno prebivalište van Makedonije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track