AUSTRIJSKI STANDARD O GRUESKOM: Ne žele ga ni u VMRO-DPMNE
Foto: Fonet AP

Strani mediji

AUSTRIJSKI STANDARD O GRUESKOM: Ne žele ga ni u VMRO-DPMNE

Severna Makedonija -

Austrijski Standard, u priči o Makedoniji piše o protestima u zemlji, strahu od dvojezičnosti i sukobu između autoritarnih i liberalnih pogleda.

Austrijski Standard, u priči o Makedoniji danas piše o protestima u zemlji, strahu od dvojezičnosti i sukobu između autoritarnih i liberalnih pogleda.

"Protesti protiv novih jezičkih prava Albanaca u Makedoniji je sukob oko između autoritarnih i liberalnih stavova", piše novinar Standarda, Adelaida Dom Velf, penosi Dojče vele.

Ona razgovarala sa 52-ogodišnjim Bojan, koji je doleteo posebno iz inostranstva da učestvuje u protestima protiv uvođenja dvojezičnosti.

"Novi zakonom o jeziku ljudi će biti primorani da uče albanski, i zaposliće se više i više Albanaca u upravi", objašnjava Bojan za Standard. Demonstranti ne žele da dozvole da Makedonija postane "BI-nacionalna država."

"Za 20 godina oni su zaštićeni od strane međunarodne zajednice i dobili sve što im tražili. Sada je dovoljno. Hilari Klinton je izgubila izbore, a Tramp nije deo te proalbanske politike ", rekao je sagovornik Standarda.

"U Makedoniju je 2015 godine puštena kriza interno", piše Standard, "EU i SAD rade na obnovi vladavine zakona. VMRO-DPMNE, koja se plaši tužbe, pokušava uz pomoć predsednika Ivanova da zaustavi ovaj proces."

"Ali ne radi se samo o energiji već o ideologiji. Delovi VMRO su antiliberalni i bore se agresivno protiv onih koji se zalažu za 'zapadne vrednosti'. NVO i novinari su maltretirani i praćeni. Cilj nisu samo grupe koje finansira Džordž Soros, ali i oni koji primaju novac iz USAID-a. Inspektori finansijskih usluga, Ministarstvo unutrašnjih poslova i javno tužilaštvo pokušava da dokaže nepravilnosti u gotovo 20 nevladinih organizacija."

"Ali, u okviru VMRO-DPMNE ima ćelje za promenama. Mnogi ne žele više da prate šefa partije, Nikolu Gruevskog, ali pokušavaju u okviru smene vlasti, što bi moglo desiti u narednim danima, da se distanciraju od mahinacija", napisao je austrijski Standard u reportaži iz Makedonije. Isti list je pre nekoliko dana je predvideo da bi Ali Ahmeti mogao uskoro biti zamenjen kao lider DUI.

(Sloboden pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track