BIVŠE USTAVNE SUDIJE MAKEDONIJE TVRDE: Izbor Džaferija za predsednika Sobranja je legitiman
Foto: Profimedia

Apeluju da prevlada razum

BIVŠE USTAVNE SUDIJE MAKEDONIJE TVRDE: Izbor Džaferija za predsednika Sobranja je legitiman

Severna Makedonija -

Dvojica bivših predsednika Ustavnog suda Makedonije Trendafil Ivanovski i Branko Naumoski ocenili su da je poslanik DUI Talat Džaferi na legitiman način izabran za predsednika makedonskog parlementa.

Kako prenose mediji, Ivanovski je rekao da je Džaferi na poziciju predsednika Sobranja Makedonije izabran saglasno Ustavu, zakonima i poslovniku za rad parlamenta.

"Zato očekujem da novi predsdednik Talat Džaferi produži sa parlamentarnom sednicom, da se forimiraju skupštinski odbori i da se stavi kraj na ovo političko ludilo, a sobranje da se vrati u normalu", rekao je Ivanovski.

On očekuje da kod, kako je rekao, bivšeg predsedavajućeg konstitutivnom sednicom Trajka Veljanovskog (VMRO DPMNE), koji osporava izbor Džaferija, "prevlada razum i da omogući primopredaju kabineta da se stanje ne bi dodatno zaoštravalo".

Prema rečima Ivanovskog, od ogromne važnosti je da se što brže stvore uslovi da novoma parlementarna većina, u kojoj su SDSM, DUI, Besa i Alijansa za Albance, formira vladu i da se Makedonija vrati na pravi kolosek i na evroatlantsku agendu.

Drugi bivši predsednik Ustavnog suda Branko Naumoski je ocenio da je upravo VMRO DPMNE postavljanjem predsednika prethodnog saziva Sobranja Trajka Veljanovskog za predsedavajućeg konstitutivnom sednicom prekršio Ustav Makedonije.

"Ustav je veoma jasan i decidan, predsednik Sobanja iz prethodnog sastava samo formalno saziva sednicu, a tada Sobranjem, prema Ustavu i Poslovniku, predsedava najstariji poslanik. Otuda je izborom Džaferija za predsdednika postupak za konstituisanje sobranja stavljen na pravni kolosek”, poručio je Naumoski u otvorenom pismu VMRO DPMNE i Trajku Veljanovskom.

Izbor poslanika DUI Talata Džaferija, koji je prvi Albanac na mestu predsednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Nemačka i još neke evropske zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track