DEMONSTRACIJE U SKOPLJU: Dva pokušaja proboja kordona, Zaev odbio pomilovanje
Foto: Ap 16 1 2016

Policija obezbeđuje sedište vladajuće stranke

DEMONSTRACIJE U SKOPLJU: Dva pokušaja proboja kordona, Zaev odbio pomilovanje

Severna Makedonija -

Pre toga je zabeležena napeta atmosfera ispred sedišta vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE, gde je pristup blokiran, a opozicioni demonstranti su policajcima vikali "Spustite štitove" kako bi mogli da probiju kordon i dopru do zgrade

SKOPLJE - Lider makedonske opozicije Zoran Zaev izjavio je u utorak na demonstracijama ispred sedišta vladajuće partije VMRO-DPMNE da ne prihvata pomilovanje od predsednika države Đorđa Ivanova.

To prenosi makedonski sajt Plusinfo, koji navodi da je Zaev kao vođa Socijaldemokratskog saveza Makedonije zatražio povlačenje odluke o pomilovanju svih političara i vlasti i opozicije uključenih u aferu prisluškivanja koju je nazvao "apsurdnom".

Makedonska televizija Telma javila je sinoć da su demonstranti dva puta pokušali da probiju policijski kordon oko sedišta vladajuće stranke i da je viđeno ambulantno vozilo.

Pre toga je zabeležena napeta atmosfera ispred sedišta vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE, gde je pristup blokiran, a opozicioni demonstranti su policajcima vikali "spustite štitove" kako bi mogli da probiju kordon i dopru do zgrade. To prenosi makedonski sajt Plusinfo i dodaje da je bilo i guranja između demonstranata i policije.

Posle odluke predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da pomiluje sve koji su bili osumnjičeni za učešće u skandalu oko prisluškivanja, revoltirani građani izašli su na ulice Skoplja, javio je RTS pozivajući se na makedonski sajt Plusinfo. Kako se navodi, oni su jajima gađali kancelariju Ivanova, posle čega su otišli ispred sedišta vladajuce partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade.

I ispred sedišta glavne makedonske opozicione partije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) održan je sinoć takođe protest, ali protiv odluke predsednika Đorđa Ivanova da se prekinu svi postupci protiv političara, uključujući i lidere SDSM Zorana Zaeva i Zorana Veruševskog, prenosi MIA.

Makedonska agencija je navela da su okupljeni građani rekli da su revoltirani odlukom o pomilovanju Zaeva i Veruševskog, kao i da se protest odvijao mirno, a da su sedište SDSM obezbeđivali pripadnici policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track