DEŠAVANJA U MAKEDONIJI BRINU GRAĐANE BUGARSKE: Više od polovine kažu da je to važno i za njih
Foto: Profimedia

Komešanje

DEŠAVANJA U MAKEDONIJI BRINU GRAĐANE BUGARSKE: Više od polovine kažu da je to važno i za njih

Severna Makedonija -

Više od polovine građana Bugarske smatra da su dešavanja u Makedoniji veoma važna za Bugarsku, rezultat je istraživanja "Galup internešenela", koje su danas preneli makedonski mediji.

Istraživanje je pokazalo da Bugari nisu dobro upoznati s temom, ali da smatraju da je važna i da kod njih izaziva zabrinutost. Na pitanje da li je to što se trenutno dešava u Makedoniji veoma važno za Bugarsku, 52 odsto ispitanika je odgovrilo potvrdno, 12 odsto sa "ne", a 32 odsto sa "ne znam".

Prema bugarskim medijima koji su preneli anketu, istorijska bliskost dve zemlje utiče na odgovore, pa je da bi se izmerila osetljivost i opšti odnos prema događajima u Makedonij, u pitanju namerno nije precizirano o kakvim događajima je reč i ostvljeno je samo "to što se sešava u Makedoniji".

Makedonija je među prvih 10 zemalja koje Bugari smatraju za bliske, pokazalo je istraživanje "Galup internešenela" o stavu Bugara prema 42 države.

Na pitanje da li ste saglasni ili niste da su izbeglice iz Makedonije pretnja nacionalnoj bezbednosti Bugarske, 67 odsto je odgovorilo sa "ne", a samo 10 odsto "da", dok je 23 odsto reklo da ne zna.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Voker ne može u Srbiju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track