(FOTO, VIDEO) OČAJ U IDOMENIJU: Dok se jedni spaljuju drugi šalju poruke podrške Briselu
Foto: Reuters

Protesti

(FOTO, VIDEO) OČAJ U IDOMENIJU: Dok se jedni spaljuju drugi šalju poruke podrške Briselu

Severna Makedonija -
Izbeglice i migranti ponovo su danas protestovali u kampu kod Idomenija na granici između Grčke i Makedonije i na grčkim ostrvima u blizini turske obale.

Tenzije ne prestaju od juče kada su pojedinci pribegli očajničkim merama, pa su se spaljivali pred kamerama. Istovremeno, drugi nosili su transparente na kojima je pisalo: "Žao nam je zbog Brisela".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekoliko stotina demonstranata skupilo se na granici prekinuvši lanac snabdevanja koje su organizovale dobrotvorne orgnaizacije za šatorsko naselje tražeći da se granica ponovo otvori.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pored toga, oko 150 migranta je blokiralo jednu traku autoputa i nadvožnjaka kod obližnjeg grada Polikastro ogranizujući demonstracije ispred malog hotela u kome se uglavnom nalaze radnici dobrotvornih organizacija, prenosi AP.

Neki od njih ipak smatraju da protesti nemaju smisla.

"Mislim da je ovo pogrešno, moramo da uđemo u program relokacije to je jedino rešenje", rekao je Bajan al Asaf, 21-godišnji Sirijac iz Homsa koj se nalazi u Idomeniju sa roditeljima, sestrom i bratom i nada se da će stići u Nemačku ili Holandiju.

Uslovi u izbegličkom kampu u Idomeniju, stalno se pogoršavaju posle višednevne kiše koja je teren pretvorila u blatište, a u utorak se jedan mladi Sirijac zapalio u znak protesta zbog neizdržljive situacije.

Izbeglice u Idomeniju uglavnom ne znaju koje su im opcije.

"Otišao sam iz Sirije da idem u Nemačku, ne da budemo ovde", rekao je jedan od njih koji kaže da se ne slaže sa protestima, ali da su okolnosti navele ljude da demonstriraju.

Manji protesti izbili su i u tri kampa na tri grčka ostrva gde uhapšeni migranti i izbeglice čekaju da budu vraćeni u Tursku.

Od nedelje, kada je stupio na snagu sporazum između Turske i EU, vlasti u Grčkoj hapse sve izbeglice i migrante koji stižu u njihovu zemlju, ali još uvek se ne zna kada će početi deportacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track