GLAD MUČI 180.000 MAKEDONACA: Žive sa 65 evrocenti dnevno, nemaju ni za hranu
Foto: Profimedia

Strašno

GLAD MUČI 180.000 MAKEDONACA: Žive sa 65 evrocenti dnevno, nemaju ni za hranu

Severna Makedonija -

Više od 180 hiljada građana u Makedoniji preživi 0,65 evra dnevno. Banka hrane Makedonije bori se da se usvoji zakon kojim bi bilo zabranjeno bacanje hrane koja može da se pokloni siromašnima.

"Siromaštvo i glad osetila sam kada sam ostala na ulici sa dvoje male dece, počinje priču samohrana majka Divna Stojanova. Ona se svakog dana bori da obezbedi hleb za svoje dvoje maloletne dece a juče je dobila paket od Banke hrane povodom Svetskog dana bez gladi.

Divna nije jedina. Stotine porodica iz Strumice svakodnevno gleda u lice gladi. "Ako je pre 6-7 godina ovde tražilo pomoć dvoje ili troje, sada dolaze svakodnevno i zahtevaju pomoć u hrani jer nemaju od čega da žive i hrane svoju decu" ispričala je Lenče Hristova iz ove organizacije.

Statistika u zemlji ukazuje na to da pola miliona građana živi ispod egzistencijalnih 90 denara dnevno (1,46 evra). A njih 180 hiljada ljudi preživi sa 40 denara dnevno. U Banci hrane smatraju da treba usvojiti zakon o zabrani bacanja hrane.

"Moramo da donesemo takav zakon, jer ogromna količina hrane koja završi na deponijama, mogla bi da prehrani oko 20 hiljada ljudi", kaže Duško Hristov iz Banke hrane.

(24vesti.mk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track