GRUEVSKI U PANICI: Partijski funkcioneri VMRO-DPMNE beže kod Zaeva!
Foto: Beta/AP

Preletačina

GRUEVSKI U PANICI: Partijski funkcioneri VMRO-DPMNE beže kod Zaeva!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Dan posle vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji, gde su i vladajuća VMRO-DPMNE doskorašnjeg premijera Nikole Gruevskog i opozicioni SDSM Zorana Zaeva proglasili pobedu, na razlici od jedva nešto više od jednog procenta na 99,72 odsto prebrojanih glasova, jasno je da izbori neće, bar ne tako brzo, staviti tačku na dugu političku krizu.

Prema informacijama dobro obaveštenih izvora, počelo je osipanje u VMRO -DPMNE i masovno napuštanje stranke. Naime, od kada su sinoć objavljeni prvi rezultati i kada se shvatilo da Gruevski nema apsolutnu većinu, koja mu je potrebna da formira vladu jer veće Albanske partije ne želi da ulaze u koaliciju s njim, počela je bežanija.

Gruevski pokušava da smiri situaciju tako što priča svojim saradnicima da će on kupiti novcem podršku Albanaca. Objašnjavjući da su obezbedili velike količine keša da kupe podršku Albanaca. Očigledno, Gruevski pokušava da kupi vreme jer i sam zna da ima jako male šanse da formira vladu.Iznenađeni i razočareni izbornim rezultatom, s obzirom na to da su očekivali ubedljivu pobedu, desetine visokih funkcionera VMRO-DPMNE počeli su da pregovaraju sa opozicionom SDSM u želji da daju podršku Zoranu Zaevu.

Naš sagovornik tvrdi da je potpuni raspad u stranci Gruevskog i da su do sada nemu veoma bliski ljudi odlučili da podrže Zaeva.Ovo masovno napuštanje Gruevskog nije slučajno ako se zna da albanske partije ne žele da prave koaliciju sa Gruevskim.

Obe stranke su prošle noći, nakon izbora, proglasile pobedu, a mediji špekulišu da su obe stranke dobile podjednaki broj mandata - 51:51.Rok za saopštavanje zvaničnih rezultata ističe u sredu, ali su do sada konačni rezultati uvek saopštavali do 13 sati narednog dana od izbora.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track