GUŽVA ZA VIKEND: U Makedoniju za 24 sata ušlo 10.000 izbeglica
Foto: AP

Stigli iz Grčke

GUŽVA ZA VIKEND: U Makedoniju za 24 sata ušlo 10.000 izbeglica

Severna Makedonija -
Veliki talas migranata rezultat je straha od novog uskog grla na zapadnoj balkanskoj ruti, pošto je Slovenija dozvolila samo ograničenom broju ljudi da uđu na njenu teritoriju

SKOPLJE - U Makedoniju je tokom vikenda za 24 sata ušlo iz Grčke oko 10.000 izbeglica, saopštila je danas makedonska policija.

Makedonska policija još nije saopštila svoju evidenciju nakon nedelje u 18 sati. Humanitarni radnici na terenu su naveli da je talas izbeglica iz Grčke bio veliki sve do oko ponoći, kada je njihov broj počeo da pada. Veliki talas izbeglica tokom vikenda rezultat je straha od novog "uskog grla" na zapadnoj balkanskoj ruti, pošto je Slovenija dozvolila samo ograničenom broju migranata da pređe na njenu teritoriju.

Foto: AP
Foto: AP

Od grčko-makedonske granice, balkanska izbeglička ruta sada ide kroz Makedoniju i Srbiju, zatim preko Hrvatske, Slovenije i Austrije do Nemačke, koja je za mnoge poželjna destinacija. Iz Grčke, gde su stigli brodovima i čamcima iz Turske, izbeglice ulaze u Makedoniju i Srbiju, kako navodi Rojters, "obe siromašne bivše jugoslovenske republike koje jedva imaju kapaciteta da se sa njima nose".

Dolazak projektovanih 700.000 izbeglica ove godine na evropske obale, koje beže od rata i siromaštva sa Bliskog istoka i iz Afrike i Aziji preko Sredozemnog i Egejskog mora, doveo je od dubokih i često ružnih podela u zemljama Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track