HAN: Makedoniji je ugrožena evropska budućnost
Foto: AP

Fer izbori

HAN: Makedoniji je ugrožena evropska budućnost

Severna Makedonija -
Evropski komesar Johanes Han je, nakon višečasovnih neuspešnih razgovora sa četvoricom najuticajnijih političkih lidera noćas u Skoplju, upozorio da je Makedonija u teškoj situaciji i da je ugrožena njena evropska budućnost.

Han je, posle odvojenih, a potom i zajedničkih razgovora sa aktuelnim premijerom Nikolom Gruevskim, liderom opozicione SDSM Zoranom Zaevim, šefovim albanskih partija - DUI Ali Ahmetijem i DPA Menduhom Tačijem, obećao da će EU pomoći u održavanju fer izbora. Vanredni parlamentarni izbori su bili planirani za 24. april, a Han kaže da je tokom proteklih razgovora shvatio da ipak nije bilo moguće postići dogovor političkih partija u vezi sa tim pitanjem.

Kazao je da očekuje da se partije pridržavaju sporazuma iz Pržina, kraj Skoplja, od 2. juna prošle godine i najavio ponovni dolazak u Makedoniju. Posrednik u ovim pregovorima Piter Van Hojte je rekao da će pregovori sa makedonskim političkim liderima biti nastavljeni već naredne sedmice.

"“Radimo posebno na prioritetnim problemima i daćemo sve od sebe da postignemo dogovor u vezi sa njima", rekao je Van Hojte. Šef opozicionog SDSM-a Zoran Zaev je, podseća se nakon razgovora sa Hanom decidirano rekao da bez fer izbora, “sređivanja medija” i prečišćenih izbornih spiskova , ta stranka neće izaći na izbore.

"Pregovori su propali, nema dogovora. Za nas nisu prihvatljivi izbori bez blagovremenog sređivanja stanja u medijima i blagiovremenog prečišćavanja biračkih spiskova. Ako izbori budu održani 24. aprila mi na takvim izborima nećemo učestvovati i nastavićemo da se borimo za fer, regularne i demokratske uslove za održavanje izbora. Nastavićemo da se borimo za slobodnu i demokratsku Makedoniju", izričit je bio Zaev.

Gruevski, koji je u skladu sa pržinskim sporazumom juče Sobranju dostavio svoju ostavku, ocenio je da je stav SDSM-a zapravo pokušaj da se izbegnu izbori iako su trojica od četvorice lidera bila za izbore.

"Zaev je pričao samo o odlaganju izbora bez ikakvih argumenata. On dobro zna da birački spiskovi mogu biti sređeni za samo nekoliko dana, a da ono što on traži za medije nema ni u jenoj zemlji”, rekao je Gruevski i dodao da je Zaev na tome toliko insistirao s ciljem da produži makedonsku političku krizu. “Zaev je samo u krizi aktuelan i veruje da će mu to doneti političke poene", kazao je Gruevski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track