HAN PONOVO STIŽE U SKOPLJE: Evo šta od njegove posete očekuju stranke u Makedoniji
Foto: Zorana Jevtić

Rešavanje krize

HAN PONOVO STIŽE U SKOPLJE: Evo šta od njegove posete očekuju stranke u Makedoniji

Severna Makedonija -

Političke stranke u Makedoniji imaju različita očekivanja od današnje posete "briselskog kvarteta", koji predvodi komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han, a jedino zajedničko im je to što veruju da će ta poseta odblokirati višegodišnju političku krizu, koja se posebno zakomplikovala nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

Najuticajnija vladajuća VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, očekuje da evropska četvorka osudi zajedničku platformu albanskih partija, najuticajnija opoziciona SDSM Zorana Zaeva veruje da će oni samo ponoviti ranije izrečene stavove EK o mirnoj predaji vlasti, dok albanska partija DUI Ali Ahmetija smatra da Han sa evropskim poslanicima treba da izvrši pritisak na predsednika Đorđa Ivanova da promeni odluku i omogući konstituisanje Skupštine i vlade.

I drugo po uticaju, albanski pokret BESA dolazak Hana u Skoplje i susret sa političkim liderima ocenjuje kao novi pokušaj Evropske unije da pomogne Makedoniji da izađe iz višegodišnje političke krize.

Kako prenose makedonski mediji, pokret BES je izrazito optimizam da će ova poseta Hana i trojice evroparlamentaraca biti uspešna.

Inače, DUI i BESA su podržale SDSM u formiranju vlade, ali je Ivanov odbio da mandat dodeli Zaevu jer smatra da je neprihvatljiva albanska platforma, čiji zahtevi dele Makedoniju.

Han u Skoplje dolazi zajedno sa evropskim poslanicima Ivom Vajglom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom.

Nekoliko dana pre posete Skoplju, Han je poručio da Brisel očekuje mirnu i demokratsku promenu vlasti u Makedoniji, istakavši da od toga zavisi evropska perspektiva zemlje i sprovođenje neophodnih reformi.Stručnjaci, međutim, smatraju da sutrašnja poseta Hana neće doneti ništa novo. Dokument za izlazak iz političke krize VMRO-DPMNE je ponudio SDSM, ali ga je ta stranka odbila.

Univerzitetski profesor Nikola Dujovski smatra da sutra političke partije neće postići sporazum, ali očekuje jasnu poruku Hana.

"Očekujem da će dogovor biti postignut. Međutim, ono što ja očekujem je da komesar Han ponovo jasno i nedvosmisleno ponovi stav Brisela da se očekuje demokratska promena vlasti u Makedoniji", rekao je Dujovski.Prema njegovim rečima, veoma je važno da podstaknu građane da svi polako postanu svesni da je formirana nova parlamentarna većina, koja može da postane i operativna.

"Od Ivanova ne očekujem apsolutno ništa. On je u prošlosti pokazao da nije predsednik svih građana i ne treba očekivati da će on promeniti svoju odluku. Njegov stav je jasan", kazao je Dujovski, koji smatra da bi novi vanredni izbori bili pogrešni.

SDSM i albanske partije koje su podržale formiranje vlade treba da ubrzaju proces konstituisanja parlamenta, smatra Dujovski i dodaje da bi to suzilo prostor za delovanje predsednika i VMRO-DPMNE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track