(FOTO, VIDEO) HAOS U ĐEVĐELIJI: Pljušti kiša, dvoje dece udarila struja, vanredni vagoni za Srbiju!
Foto: Tanjug

Metež kod makedonske granice

(FOTO, VIDEO) HAOS U ĐEVĐELIJI: Pljušti kiša, dvoje dece udarila struja, vanredni vagoni za Srbiju!

Severna Makedonija -
Iz te železničke stanice put Srbije jutros su otišla četiri vagona puna izbeglica koji su, pošto su se domogli prevoza i mogućnosti da napuste Makedoniju
1 / 11 Foto: Tanjug

ĐEVĐELIJA - U Đevđeliji od jutros pljušti kiša, a Železnička stanica u tom makedonskom gradu, uz samu granicu sa Grčkom, kao i proteklih dana puna je izbeglica, koje čekaju da vozovima budu transportovani do Tabanovaca, odnosno Srbije.

Iz te železničke stanice put Srbije jutros su otišla četiri vagona puna izbeglica koji su, pošto su se domogli prevoza i mogućnosti da napuste Makedoniju, vidno srećni, javila je ekipa Tanjuga sa lica mesta.

http://www.youtube.com/watch?v=XrTW64L3vRo
Njih ima i na peronu. Tu se migrantima pruža prva pomoć sa obzirom na to da oni najčešće imaju rane po nogama od dugog i napornog hodanja, ali ima i napada epilepsije zbog stresa i stanja kolapsa od umora, rekao je Tanjugu Slobodan Mitrović iz Crvenog krsta Makedonije.

Prema njegovim rečima, dva najteža slučaja su se dogodila pre dva dana kada je nekoliko dece doživelo strujni udar, ali su oni sada dobro i oporavljaju se. Inače, repoter Tanjuga je javio da je dezinformacija da je jedan pripadnik policije ovih dana ranjen, kao i da je na migrante bacan suzavac.

Železnička stanica je puna lokalnih preprodavaca koji migrantima po znatno višim cenama prodaju cigarete, vodu i voće. Na primer, kutiju cigareta koja košta dva evra, samo migrantima prodaju za pet. Tu su i volonteri makedonskih nevladinih organizacija i UNHCR-a, koji imaju prevodioce za arapski radi lakšeg sporazumevanja sa izbeglicama.

http://www.youtube.com/watch?v=NtEEmXC93Ew

Makedonsko-grčka granica je zatvorena za masovne prelaske migranata koji dolaze sa Bliskog istoka, uglavnom Sirije, Iraka, Avganistana….

http://www.youtube.com/watch?v=zkAjx5VjGec

Pripadnici makedonske vojske i policije od pre dva dana kontrolisano puštaju manje grupe izbeglica, uglavnom je reč o ranjivim osobama - bolesnicima, ženama, deci, trudnicama….

Inače, počelo je raščišćavanje nekadašnjih prostorija VINOJUG-a gde će se ubuduće smeštati migranti. Tu će biti tuševa, toaleta, klupa, pa će migranti moći da se odmore i prime prvu pomoć dok čekaju dozvole za ulazak u zemlju. Makedonsko-grčka granica je i dalje pod teškim policijskim i vojnim snagama, dva dana nakon što je vlada proglasila vanrednu situaciju. Makedonske vlasti saopštile su da nemaju kapaciteta da se izbore sa prilivom migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track