HOJT JI DOLAZI U SKOPLJE: Ivanov promenio ploču, sad ima vremena za susret sa američkim diplomatom
Foto: Reuters/AP

Sastanak sa liderima

HOJT JI DOLAZI U SKOPLJE: Ivanov promenio ploču, sad ima vremena za susret sa američkim diplomatom

Severna Makedonija -

Visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji sutra će doputovati u dvodnevnu posetu Skoplju, gde će se sresti sa liderima političkih partija, šefom države Đorđem Ivanovim i novim predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, saopštila je danas američka ambasada u Skoplju.

Ivanov je bio ranije odbio da se sretne sa Jiem, jer, kako je bilo objašnjeno, ima ugovorene obaveze, ali je danas iz Kabineta predsednika saopšteno da je zbog novonastale stuacije otkazao ranije ugovrene obaveze, pe će moći da se sastane sa zamenikom pomoćnika državnog sekretra SAD.

Prema američkoj ambasadi, Hojt Brajan Ji će se tokom posete Makedoniji 30. aprila i 1. maja sresti sa šefom države Ivanovim, predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem, liderima VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim, SDSM Zoranom Zaevom, DUI Alijem Ahmetijem, Besa Biljalom Kasamijem, funcionerom Alijanse za Albance Veselom Mehmedijem i liderom DPA Menduhom Tačijem.

Na tim sastancima će se razgovarati o statusu formiranja nove makedonske vlade, odnosima Makedonije i SAD i reformama potrebnim da za evroatlentske integracije, saopštila je američka ambasada u Skoplju.

Poseta Hot Jia je najavljena ranije, ali funkcioner američkog Stejt departmenta u Makedoniju dolazi samo nekoliko dana nakon nasilnih protesta pristalica VMRO DPMNE, tokom kojih su povređeni poslanici nove parlamentarne većine u Sobranju, među kojima kadidat za premiera Zoran Zaev i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Najdramatičniji trenuci protesta u Skoplju]

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track