IVANOV: Makedonija brani EU od nje same
Foto: Fonet

Migrantska kriza

IVANOV: Makedonija brani EU od nje same

Severna Makedonija -
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, ocenio je u kolumni za britanski Telegraf da je Makedonija direktno na udaru migrantske krize i da je dovedena u situaciju da brani Evropsku uniju od nje same.

Uoči današnjeg evropskog samita o migrantskoj krizi, Ivanov je napisao da pomoć Evropske unije u rešavanju migrantske krize pre svega treba da bude usmerena prema Makedoniji i Grčkoj.

Prema njegovim rečima Evropa do sada nije pravilno rešavala problem migrantske krize, uključujući i to što je propustila da integriše Balkan.

"U ujedinjenoj Evropi danas ima više zidova nego što je podeljena Evropa imala za vreme 'hladnog rata'. Dok se Grčka suočava sa opasnošću od humanitarne krize, na granicama Balkana su rasporedjene armije koje su u stanju gotovosti", naveo je predsednik Makedonije.

Njihova namera je da izbegnu proces registracije i bezbednosne povere. "Paradoks je što se sve to dešava na teritoriji države koja je deo šengenske zone. Dovedeni smo u situaciju da Makedonija brani EU od EU", naveo je Ivanova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track