JOHANES HAN PREDSEDNIKU SOBRANJA: Fokus sada treba da bude na formiranju vlade Makedonije
Foto: Fonet/AP

Jasna poruka

JOHANES HAN PREDSEDNIKU SOBRANJA: Fokus sada treba da bude na formiranju vlade Makedonije

Severna Makedonija -

Parlamentarna većina u Makedoniji sada treba da se fokusira na formiranje vlade, poručio je danas komesar EU za proširenje Johanes Han na sastanku sa novoizabranim predsednikom makedonskog parlamenta Talatom Džaferijem u Briselu.

"Johanes Han novom predsedniku Sobranja BJRM Džaferiju: Nasilje u Sobranju je potpuno neprihvatljivo. Sobranju mora da bude omogućeno da radi svoj posao i da dodje do institucija. Fokus sada treba da bude na formiranju vlade", napisao je na svom Tviter nalogu Mihael Karnitšing, šef kabineta Johanesa Hana.

U Hanovom saopštenju o sastanku s Džaferijem navodi se da je je pozdravio to što je parlamentarna većina izabrala novog predsednika Sobranja i iskazao spremnost EU da saradjuje sa njim na unapredjenju evropske agende, ukjučujući i primenu dogovora iz Pržina i reformske prioritete.

"Sobranju sada mora da se omogući da nesmetano radi. Očekuje se da svi poslanici, uključujući i opoziciju, igraju konstruktivnu ulogu, a svi činioci moraju da se uzdrže od provokativnih izjava", navodi se u saopštenju Hana.Prema njegovim rečima, Sobranje mora da bude forum gde će se debatovati o ozbiljnim izazovima sa kojima se zemlja suočava i da se obezbede neophodne garancije za napredak u interesu svih gradjana i zajednica.

Johanes Han je pozvao da fokus bude na sledećim koracima za formiranje vlade uz poštovanje parlamentarne većne (koju čine SDSM i albanske stranke) i delovanje u okviru Ustava i zakona.Novoizabrani predsednik Sobranja Makedonije u prvoj zvaničnoj poseti Briselu sasteće se i sa visokom predstavnicima EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, kao i sa trojicom evroposlanika koji su posredovali u rešavanju makedonske krize - Ivom Vajglom, Edvardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track