KO JE ZORAN ZAEV? Budući premijer Makedonije - ikona mladih koji žele život bez međuetničkih tenzija
Foto: Profimedia

Biografija mandatara

KO JE ZORAN ZAEV? Budući premijer Makedonije - ikona mladih koji žele život bez međuetničkih tenzija

Severna Makedonija -

Predsednik Makedonije Djorđe Ivanov poverio je danas mandat za sastav nove vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu koji je uspeo da okupi većinu u Sobranju.

Četrdesettrogodišnji mandatar uveren je da će kao premijer Makedoniju izvesti iz dugotrajne krize, uvesti vladavinu prava i zemlju uspešno vratiti na izgubljeni put NATO i EU integracija.

Po obrazovanju ekonomista, Zaev je u politiku ušao 2003. kada je prvi put izabran za poslanika. Od 2005. do kraja 2016. bio je gradonačelnik Strumice u tri mandata, a povukao se pošto je u decembru 2016. ponovo izabran za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima.

Na lidersku poziciju u SDSM, koji je pre njega vodio harizmatični Branko Crvenkovski, Zaev je došao u leto 2013. i tada niko nije verovao da će uspeti da konsoliduje partiju razjedinjenu brojnim izbornim porazima koje joj je u kontinuitetu nanosio politički protivnik, lider konzervativne nacionalističke VMRO-DPMNE i tadašnji premijer Nikola Gruevski.

Nepune četiri godine kasnije, Zaev ne samo što će postati premijer Makedonije i najverovatnije poslati Gruevskog u opoziciju i političku istoriju, već je postao ikona mladih Makedonaca i Albanaca koji se zalažu za život u građаnskom društvu i bez međuetničkih tenzija.

Političku karijeru Zaeva je nemoguće odvojiti od poltičke sudbine Nikole Gruevskog. Kao lider opozicije Zaev je objavio da je u Makedoniji godinama tajna služba prisluškivala više od 20.000 građana i to bez sudskog naloga što je tada, na početku 2015, u javnosti odjeknulo kao bomba.

Iako nije dobio najveći broj glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru 2016, Zaev je uspeo da formira parlamentarnu većinu sa albanskim partijama, što prethodno nije uspelo njegovom političkom protvniku Gruevskom. Tome su prethodile višemesečne opstrukcije VMRO-DPMNE i predsednika Makedonije Djordja Ivanova koji je odbijao da mu dodeli mandat.

Kao premijer Zaev će imati težak zadatak da sprovede reforme na kojima insisitra međunarodna zajednica, da približi zemlju EU i NATO, što očekuje velika većina makedonskih građana. Ali najvažnije za buduću vladu biće pre svega da uspostavi vladavinu prava i jednakost u društvu za sve građane što je bilo i glavno obećanje Zaeva u izbornoj kampanji.

Zaev je za sebe je u jednom intervjuu spontano rekao da je dobar čovek. Te njegove reči bi moglo da potvrdi i njegovo ponašanje prilikom upada demonstranata u Sobranje Makedonije 27. aprila kada je odbio zahtev obezbeđenja da ga evakiuiše, jer kako kaže, nije hteo da napusti partijske kolege koji su fizički napale pristalice VMRO-DPMNE. U danima nakon tih nemira rekao je da je spreman na pomirenje, ali je ponovio da svi koji su počinili krivična dela moraju da odgovaraju, jer svi moraju da budu jednki pred zakonom.

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Zaev je rođen je 8. oktobra 1974. godine u Strumici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta "Ćirilo i Metodije" u Skoplju 1997, gde je bio i na postdiplmskim studijama. Oženjen je i sa suprugom Zoricom ima dvoje dece, kćerku Aleksandru i sina Duška. Govori engleski jezik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track