KOTEVSKI: Grčka organizovano šalje migrante u Makedoniju

Optužbe

KOTEVSKI: Grčka organizovano šalje migrante u Makedoniju

Severna Makedonija -
Ne samo što nije bilo nikakve kontrole na granici već smo bili svedoci organizovanog transporta migranata, istakao je portparol makedonskog MUP-a

SKOPLJE - Portparol makedonskog MUP-a, Ivo Kotevski, optužio je danas Grčku da na granici te države, koja je članica Evropske unije, ka Makedoniji nije bilo nikakve kontrole, te da je zvanična Atina organizovano transportovala migrante ka Makedoniji.

Makedonska policija, kako je rekao, nažalost, nema neograničene resurse i kapacitete, a s obzirom na to da se problem sa migrantima ne smanjuje, već se intenzivira, proglašena je krizna situacija. "To stvara prostor za angažovanje vojske", objasnio je Kotevski. Precizirao je da uvođenje vanredne situacije na makedonskoj južnoj i severnoj granici znači pojačanu kontrolu u cilju veće bezbednosti lokalnog stanovništva i dodatni kapacitet za adekvatniji i i humaniji tretman osoba koja su ilegalno ušla u Makedoniju.

Migranti u Makedoniji, Foto: Tanjug
Migranti u Makedoniji, Foto: Tanjug

Na pitanje da li to znači da je granica potpuno zatvorena za migrante, Kotevski je odgovorio da "granica nikad nije ni bila otvorena, već da je legalno mogla da se pređe samo preko graničnog prelaza i ranije i sada". Prema njegovim rečima, do sada je granicu obezbeđivala samo makedonska policija, ali Makedonija se suočava sa "stanjem u kojem sa grčke strane nije bilo uopšte nikakve kontrole, iako je reč o spoljnoj granici EU".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Naprotiv, ne samo što nije bilo nikakve kontrole već smo bili svedoci organizovanog transporta migranata do granice", istakao je on.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog talasa migranata, što otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske, saopštio je danas portparol MUP-a Ivo Kotevski. Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinaciono telo svakodnevno prati stanje sa ilegalnim migrantima koji nameravaju da uđu na teritoriju Makedonije iz susedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Inače, makedonski portal Plusinfo javio je ranije danas da je makedonska granica ka Grčkoj blokirana, te da se u bezgraničnoj zoni nalazi više od 3.000 migranata. Takođe, portal je javio i da je blokirana pruga od Soluna ka Skoplju. Ovaj portal je javio i da su na granici ka Grckoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontrolisu stanje u graničnom pojasu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track