KURC: Fer izbori su put ka evrointegracijama Makedonije!
Foto: Printscreen Makfax.com.mk

susret austrijskog i makedonskog šefa diplomatije

KURC: Fer izbori su put ka evrointegracijama Makedonije!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Održavanje slobodnih i poštenih izbora, kao i implementacija neophodnih reformi će pomoći Makedoniji da se vrati na put članstva u Evropskoj uniji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc nakon sastanka sa makedonskim kolegom Nikolom Poposkim u Skoplju.

"Nadam se da ćete uspeti da sprovedete bitne reforme, pogotovo one koje se tiču osnaživanja vladavine prava. Sada je ključno organizovanje slobodnih i fer izbora. Ako izbori budu takvi, onda je Makedonija na pravom putu ka evrointegraciji i pregovori će zaista biti otvoreni", rekao je Kurc, prenosi makedonska novinska agencija MIA.

On je rekao i da su dve zemlje potpisale akcioni plan saradnje za 2017. godinu, u oblastima koje se tiču evrointegracija, saradnje na "Berlinskom procesu" i predstojećem predsedavanju Austrije OEBS-om. Austrijski šef diplomatije je zahvalio Makedoniji što je pomogla zatvaranju migrantske balkanske rute, za koju je naveo da je značajno smanjila dolazak migranata na austrijsku granicu.

Upitan da prokomentariše to što je prisustvovao predizbornom mitingu vladajuće stranke VMRO-DPMNE pred vanredne parlamentarne izbore 11. decembra, Kurc je kazao da je prisustvovao kao član Evropske ljudske stranke i da tu ne vidi ništa kontroverzno.

"Stojim iza svega što sam tamo rekao i pozvao sam građane da glasaju na izborima. Za koga će glasati, to je njihova i samo njihova odluka", rekao je Kurc.

Poposki je rekao da je Makedonija zahvalna na podršci koju prima od Austrije na njenom putu ka EU.

"To je za nas od vitalnog značaja jer je put ka EU naš najveći prioritet. Austrija je jak i uticajan partner u tom procesu. Nadamo se i radimo na tome da što pre počnemo sa pregovorima o poglavljima 23 i 24", rekao je Poposki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track