MAKEDONCI OPET NA ULICAMA: Policija im sprečila da priđu sedištu vladajuće stranke
Foto: AP

Protesti

MAKEDONCI OPET NA ULICAMA: Policija im sprečila da priđu sedištu vladajuće stranke

Severna Makedonija -

Građani koji su i večeras izašli na ulice Skoplja kako bi protestovali zbog odluke predsednika Djorđa Ivanova da abolira političare odgovorne za aferu "Prisluškivanje" uputili su se prema sedištu vladajuće VMRO-DPMNE nakon što su najpre bili ispred Sobranja i Specijalnog javnog tužilaštva.

Policijske snage su ih, međutim, sprečile da priđu. Ovo je peti po redu protest opozicije i građana zbog odluke Ivanova. Među demonstrantima je i lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev.

On je juče poručio da 5. juna neće biti izbora i da se bitka za Makedoniju nastavlja. S druge strane, bivši premijer Nikola Gruevski je u intervjuu za lokalnu televiziju rekao da je opozicija najveći remetilački faktor u držžavi.

Ispred makedonskog parlamenta i još nekih objekata i večeras su raspoređeni pripadnici makedonske policije. Ranije danas, komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanes Han zatražio je od svih političkih stranaka u Makedoniji da se vrate za pregovarački sto i ostanu posvećene evroatlantskoj perspektivi te države, prenosi MIA.

"Ako ne rade zajedno, ako nisu fokusirani na održavanje fer izbora, nova vlada neće biti međunarodno prihvaćena, a kamoli priznata", rekao je Han u govoru koji je održao juče u "Brukings instituciji" u Vašingtonu. Han je, upitan o stanju u Makedoniji, rekao da je razočaran poslednjim događajima u toj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track