MAKEDONIJA: Granica neće biti zatvorena

I Bugarska u pripravnosti

MAKEDONIJA: Granica neće biti zatvorena

Severna Makedonija -
UNHCR je pozvao grčke vlasti da obezbede hitnu pomoć sa svoje strane granice i da pomognu migrantima da stignu do objekata za prijem izbeglica dalje od granice sa Makedonijom

ŽENEVA - Visoki komesar za izbeglice UN Antonio Gutereš razgovarao je danas sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim, primivši od njega "uveravanja da granica ubuduće neće biti zatvorena", stoji u današnjem saopštenju UNHCR-a.

Nikola Poposki, foto: AP
Nikola Poposki, foto: AP

UNHCR je takođe pozvao grčke vlasti da obezbede hitnu pomoć sa svoje strane granice i da im pomognu da stignu do objekata za prijem izbeglica dalje od granice sa Makedonijom, prenosi Rojters. U međuvremenu je ministarstvo odbrane Bugarske saopštilo kako je spremno da angažuje svoje trupe na zaštiti granica prema Grčkoj i Makedoniji, kako bi bio sprečen priliv izbeglica iz tih pravaca, prenosi AFP.

"U vezi sa komplikovanom situacijom u susednim zemljama i talasom izbeglica, ministarstvo odbrane će predložiti konkretne mere da bi obezbedilo državne granice zajedno sa ministarstvom unutrašnjih poslova", stoji u saopštenju pomenutog ministarstva. Bugarska ministarka unutrašnjih poslova Rumjana Bačvarova je za novinare izjavila kako Bugarska zasad nije uočila bilo kakav "ozbiljniji rast" broja migranata, ali su se ona i drugi zvaničnici u petak sastali sa premijerom Bojkom Borisovim kako bi razgovarali o "dopunskim merama".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track