MAKEDONIJA NA IVICI: Gruevski želi rat!
Foto: Fonet

Napeto

MAKEDONIJA NA IVICI: Gruevski želi rat!

Severna Makedonija -

Lider SDSM Zoran Zaev najavio da će uhapsiti odlazećeg premijera i njegove ljude zbog kriminala koji je počinio nad državom

SKOPLJE - Nikola Gruevski, lider VMRO-DPMNE, ne namerava mirnim putem da se povuče iako je 10 godina proveo na funkciji premijera Makedonije.Gruevski svim silama pokušava da spreči demokratsku smenu vlasti iako je Zoran Zaev, lider SDSM, obezbedio podršku 67 od ukupno 120 poslanika Sobranja, parlamenta u Skoplju.Podsećamo, parlamentarni izbori u Makedoniji održani su još 11. decembra. Kršeći ustav, predsednik Đorđe Ivanov je skoro tri meseca čekao Gruevskog da dobije podršku albanskih partija, a kada je to uradio Zaev, on je odbio da mu da mandat. To je izazvalo veliku institucionalnu krizu, a sve češće se navodi da je dovoljna i najmanja iskra koja bi zemlju gurnula u građanski rat.- Predsednik je izvršio državni udar - poručio je Zaev, dok su u centru Skoplja počele demonstracije pristalica obe strane.

Pozvao građane da ostanu mirni... Zoran Zaev
Pozvao građane da ostanu mirni... Zoran Zaev

Ali Ahmeti, lider Demokratske unije za integraciju, najuticajnije partije Albanaca, poručio je juče da se razmatra opcija izglasavanja vlade u parlamentu, što je, kako kaže, regulisano ustavom i poslovnikom parlamenta.- Ovu krizu treba sprečiti, ona ne treba da se širi. Sve političke snage treba da učestvuju i političkim sredstvima da deluju da se kriza spreči. Za sada ne možemo da kažemo kakve će odluke da donese rukovodstvo partije - rekao je Ahmeti.Istovremeno, Gruevski je pozvao Zaeva da prihvati raspisivanje novih izbora. Gruevski očito ne bira sredstva kako bi onemogućio Zaeva u sastavljanju vlade, pogotovo jer je ovaj već najavio da će samoga Gruevskog i njegove ljude uhapsiti zbog kriminala koji je počinio nad Makedonijom. To je više nego dovoljan razlog da se onemogući miran transfer vlasti, a sve umota u odelo nacionalne ugroženosti, izdaje i volje naroda.

Stejt department upozoravaSVEPRISUTNA KORUPCIJA U ZEMLJIAmerički Stejt department ocenio je da su u Makedoniji sveprisutni korupcija i nepoštovanje ljudskih prava. U izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu u 2016. navodi se da u Makedoniji najznačajniji problemi s ljudskim pravima proizlaze iz sveprisutne korupcije i neuspeha vlade da poštuje vladavinu prava, uključujući i stalne napore za ograničavanje slobode medija i mešanje u sudstvo.

E.K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track