MAKEDONIJA U NEDELJU BIRA SVOJU BUDUĆNOST: U ponoć na snagu stupa izborna tišina
Foto: Reuters 8 Dec

Vanredni parlamentarni izbori

MAKEDONIJA U NEDELJU BIRA SVOJU BUDUĆNOST: U ponoć na snagu stupa izborna tišina

Severna Makedonija -

U Makedoniji se u nedelju održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima 1.784.416 građana, od kojih je 230.122 na posebnom spisku, jer se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

Danas je poslednji dan kampanje za makedonske političke partije, a od ponoći na snagu stupa predizborna tišina.

BLIŽE SE IZBORI U MAKEDONIJI: Svi očekuju izlazak iz političke krize

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije. Izbori su, prema tom sporazumu najpre trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, kada vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi. Najnoviji datum održavanja izbora četiri najveće partije dogovorile su 31. avgusta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da izvedu zemlju iz dvogodišnje političke krize. Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gruevski je po obrazovanju ekonomista i potiče iz srednje klase nekadašnje SFRJ. Ovaj 46-godišnji bivši bokser nekada je smatran "previše levo" nastrojenim političarom, ali je tokom 10 godina njegove vladavine ta slika potpuno promenjena i Gruevskog danas vide kao diktatora i nacionalistu. Ova promena je posebno izražena nakon 2008. kada je Makedonija ostala je pred vratima NATO, nakon što je Grčka stavila veto zbog spora oko imena ove države.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaev je predsednik SDSM i istovremeno već treći mandat gradonačelnik Strumice. Na čelu SDSM je od 2013. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Skoplju 1997, gde je završio i posdiplomske studije.

Poslednjih nekoliko izbora je bilo problematično jer je opozicija optuživala vlast za krađu glasova, a politička previranja su pogoršana u januaru 2015. kada je opoziciona Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) obelodanila nelegalno prisluškivanje hiljada ljudi, uključujući i lidera opozicije, novinara i crkvenih zvaničnika.Posle toga su usledili višenedeljni opozicioni protesti protiv vlade Nikole Gruevskog, koji je na vlasti bio od 2006.Gruevski je potom podneo ostavku i otvorio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

ZORAN ZAEV: Gruevski se plaši, u nedelju počinje novi život u Makedoniji!

(VIDEO) PREKO 30.000 LJUDI DOŠLO DA PODRŽI ZAEVA: Ujedinio Makedonce, Srbe, Albance, Bosnjake...

BALKAN UJEDINJEN Zaev: Ovo su izbori za život ili propast Makedonije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track