MAKEDONSKI TINEJDŽERI SE DOSETILI: Evo kako je nekadašnji Titov Veles postao Trampov Veles
Foto: Printscreen YT

Čitavo mesto zaradilo na američkim izborima

MAKEDONSKI TINEJDŽERI SE DOSETILI: Evo kako je nekadašnji Titov Veles postao Trampov Veles

Severna Makedonija -

Veliki broj lažnih internet stranica koje su bile aktuelne tokom američkih predsedničkih izbora potiču iz malog gradića Velesa u Makedoniji, odakle su tinejdžeri objavljivali senzacionalističke priče kako bi zaradili novac od oglašavanja.

"Amerikanci su voleli naše priče, a mi od njih zarađujemo novac. Ko briga jesu li istinite ili lažne?", ispričao je 19-godišnji student.

Pretpostavlja se da su stotine makedonskih tinejdžera iz Velesa objavljivali lažne pro-Tramp vesti tokom izborne kampanje.

Posle kopiranja i objavljivanja različitih vesti uz privlačan naslov, student je platio Fejsbuku da ih podeli s američkom publikom koja je bila gladna vesti o Trampu, a kada je publika počela da otvara vesti i deli ih, krenula je zarada od oglašavanja.

Student kaže da je za mesec dana zaradio blizu 1.800 evra, a njegove kolege su, tvrdi, zarađivale i nekoliko hiljada evra dnevno.

"Tinejdžere u našem gradu ne zanima kako će Amerikanci glasati. Oni su zadovoljni zbog zarade kojom sebi mogu da kupe odeću i piće", rekao je 19-godišnjak.

U vreme bivše Jugoslavije grad se zvao Titov Veles, a građani danas u šali kažu da je preimenovan u Trampov Veles.

Ipak, gradonačelnik Slavco Čediev tvrdi da "nema prljavog novca u Velesu", ali ističe da je ponosan ako je bilo ko iz Velesa na bilo koji način uticao na ishod američkih izbora.

Novinarka Ubavka Janevska za BBC priznaje da je identifikovala sedam odvojenih timova koji su širili dezinformacije putem interneta i procenjuje da su stotine školaraca radile pojedinačno.

(Klix.ba)

DEČAK IZ VELESA ZARAĐUJE 5.000 DOLARA NA TRAMPU I HILARI: Kako je Makedonac prevario Amerikance!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track