MILOVAN JOVANOVIĆ: Optužbe Zaeva još jedan u nizu dokaza kriminala i korupcije Gruevskog
Foto: Printscreen N1

Uzimali i šakom i kapom

MILOVAN JOVANOVIĆ: Optužbe Zaeva još jedan u nizu dokaza kriminala i korupcije Gruevskog

Severna Makedonija -

Povodom optužbi lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SD-SM) Zorana Zaeva da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, dok je bio na vlasti, sa svojim saradnicima izneo iz zemlje više od pet milijardi evra, novinar Njuzvika Milovan Jovanović kaže da je ovo samo još jedan u nizu dokaza koji pokazuju kako je i koliko vlada Gruevskog u poslednjih deset godina ogrezla u kriminalu i korupciji.

On dodaje da je u Makedoniji, za vreme vlasti Gruevskog, došlo do spajanja partije i države, kontrole medija i institucija od strane VMRO-DPMNE.

Foto: AP
Foto: AP

- Brutalno su se rušili demokratski standardi, a cvetali su korupcija i kriminal. Sve je kulminiralo 2014, kad su održani predsednički i parlamentarni izbori i kad je opozicija sa Zaevim na čelu objavila da ne priznaje rezultate izbora i da će bojkotovati rad Skupštine - kaže naš sagovornik i dodaje:

- U februaru 2015. šef SD-SM Zoran Zaev krenuo je da objavljuje takozvane medijske bombe koje pokazuju i dokazuju brojne zloupotrebe vlade Nikole Gruevskog, kao što su prisluškivanje novinara, korupcija, uticaj na pravosuđe. Tada su se ključni akteri na međunarodnoj pozornici zainteresovali za stanje u Makedoniji i izdejstvovali tehničku vladu, koju je vodio i još uvek vodi Emil Dimitrijev.

Foto: AP
Foto: AP

Kada su održani parlamentarni izbori u decembru 2016. i saopšteni rezultati, jasno je bilo da Gruevski i njegov VMRO-DPMNE odlaze u opoziciju.- Odbijanjem da mirno preda vlast, Gruevski je odlučio da pođe Miloševićevim putem, koji vodi u sukobe, krizu i ambis. Upad u parlament i napad na Zaeva, Zijadina Selu i druge poslanike jedna je od poslednjih tačaka te krvave predstave - objašnjava Jovanović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track