NARUČENA POMILOVANJA: Makedonski predsednik tajno doneo odluku o aboliciji političara!
Foto: Tanjug

AFERA PRISLUŠKIVANJE

NARUČENA POMILOVANJA: Makedonski predsednik tajno doneo odluku o aboliciji političara!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da abolira odgovorne za "aferu prisluškivanje", koju je prošle godine obelodanio opozicioni SDSM Zorana Zaeva, deo je "paketa mera", precizno i u potaji dogovoren sa vrhom vladajuće VMRO-DPMNE, preneli su makedonski mediji.

Dojče vele na makedonskom jeziku objavio je, pozivajući se na stranačke izvore, da je reč o naručenom i dobro planiranom "paketu" mera donetom u dogovoru sa vrhom VMRO-DPMNE. Podseća se, naime, da je najpre makedonski Ustavni sud predsedniku države vratio nadležnost za pomilovanja.

Prema istim izvorima, odluka Ivanova je prethodno detaljno razmatrana i dogovorena, a u njegovom obrazloženju su korišćene iste formulacije koje je i Ustavni sud koristio da objasni odluku o vraćanju predsedniku nadležnost pomilovanja.

Zanimljjiv je, međutim, tajming objavljivanja predsednikove odluke i smatra se da ni to nije bilo slučajno i da je pažljivo odabran dan posete predsednka Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Kolinde Grabar-Kitarović. Njihovo prisustvo u Skoplju trebalo je, kako se navodi, iskoristiti kao zaštitni tampon od početne reakcije i "udaraca" javnosti i opozicije, odnosno da Ivanov pod izgovorom zauzetosti ne mora da tu svoju odluku obrazlaže.

Ko je sve pomilovan

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", makedonski predsednik Đorđe Ivanov pomilovao je bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku. Među pomilovanima su i Mile Janakieski, Martin Prougjer, Zoran Zaev, Varuševski Brano, objavio je makedonski Službeni list. Kako se navodi, odluka predsednika stupa na snagu danom donošenja, odnosno od 12. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track