NASTAVLJENE DEMONSTRACIJE: Pokret Protestujem ponovo na ulicama Skoplja
Foto: AP

Uporni

NASTAVLJENE DEMONSTRACIJE: Pokret Protestujem ponovo na ulicama Skoplja

Severna Makedonija -

U Skoplju su se demonstranti, kao i obično, okupili ispred Specijalnog tužilaštva, izražavajući podršku toj instituciji

SKOPLJE - Pristalice građanske inicijative "Protestujem" održale su i večeras miran protest u Skoplju, prenosi MIA.

Demonstranti su se okupili ispred sedišta Specijalnog javnog tužilaštva u znak podrške radu ove institucije.

Zatim su prošli pored zgrade Ministarstva pravde koju su gađali fabrom da bi protest završili ispred Sobranja.

Demonstranti traže ostavku predsednika Đorđa Ivanova, kao i povlačenje njegove odluke o aboliciji odgovornih u aferi "Prisluškivanje"

Građanski pokret "Protestujem" nastavio je sa protestima u Skoplju, a slični skupovi su održani i u drugim gradovima uprkos najnovijem razvoju događaja u Makedoniji.

U Skoplju su se demonstranti sinoć, kao i obično, okupili ispred Specijalnog tužilaštva, izražavajući podršku toj instituciji, javila je MIA.

Sinoć je meta protesta nazvanog "Šarena revolucija" bilo ministarstvo pravde, kao i parlament, koje su demonstranti gađali farbom, prenela je MIA.

Pokret "Protestujem" je uputio juče otvoreno pismo predsedniku Đorđu Ivanovu pozivajući ga ponovo da u potpunosti povuče svoju odluku o aboliciji umešanih u aferu Prisluškivanje.

Oni su dodali da će nastaviti da izlaze na ulice pošto je samo jedan njihov zahtev o otkazivanju izbora 5. juna ispunjen, navodi MIA.

Makedonski parlament usvojio je pre dva dana amandman na Zakon o pomilovanju, kojim se predsedniku Đorđu Ivanovu daje mogućnost da poništi aboliciju za više od 50 političara i njihovih saradnika umešanih u skandal o prisluškivanju, prenele su agencije.

Predsedniku se daje mogućnost da tako postupi u roku od 30 dana od donošenja tog zakona i pri tome nije dužan da obrazloži svoju odluku, navela je MIA.

Opozicioni SDSM saopštio je, međutim, da ne prihvata selektivnu aboliciju, javila je tv Telma.

Poslanici makedonskog parlamenta odlučili su pre dva dana da otkažu vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. jun, ali novi datum nije utvrđen.

To je drugi put da se u Makedoniji odlažu vanredni parlamentarni izbori koji bi trebalo da ovu zemju izvuku iz krize koja traje duže od godinu dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track