NIŠTA OD POMILOVANJA: Ivanov poništio abolicije 22 političara
Foto: Ap 27 Apr 2014

Politička kriza u Makedoniji

NIŠTA OD POMILOVANJA: Ivanov poništio abolicije 22 političara

Severna Makedonija -

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov poništio je abolicije 22 političara od ukupno 56, koliko je samovoljno pomilovao u aprilu

U kratkom obraćanju medijima Ivanov je rekao da je poništio pomilovanja za “sva politički eksponirana lica”, ali nije naveo o kojim potičarima se radi.

"Ne želim da postoji sumnja da je ijedan poltičar iznad zakona ili da je nedodirljiv. Naprotov, svako će da odgovara za svoje postupke”, rekao je makedonski predsednik.

Ivanov nije objasnio razlog zašto je poništio 22 abolicije, ali je poručio da proestali, oni kojima nije poništio pomilovanje, imaju zakonsku mogućnost da sami zatraže, ako smatraju da treba da im se ukine abolicija.

On je ponovio da i dalje smatra da nije doneo pogrešnu odluku kada se odlučio da da abolira 56 političara i da i dalje misli da je to “ključno za rešavanje krize" i da je to napravio "u interesu države i građana”.

Kontroverzna odluka Ivanova od 12. aprila ove godine da abolira 56 političara izazivala je oštre reakcije opozicije i međunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje a dovela je i do višednevnih protesta u više gradova Makedonije.

Među aboliranim političarima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO-DPMNE, kao i njen lider, bivši premijer Nikola Gruevski. Protiv njih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog slučajeva povezanih sa aferom prisluškivanih razgovora.

Učesnici antivladinih protesta "Šarena revolucija" smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji doneo u dogovoru s Gruevskim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track