(VIDEO) POČEO SAMIT ZA INVESTICIJE U MAKEDONIJI: Dva dana eksperti raspravljaju o biznisu i razvoju
Foto: Printscreen Twitter

(VIDEO) POČEO SAMIT ZA INVESTICIJE U MAKEDONIJI: Dva dana eksperti raspravljaju o biznisu i razvoju

Severna Makedonija -

U hotelu Meriot u Skoplju danas je počeo Peti samit "Makedonija 2025", na kojem će u naredna dva dana eksperti iz mnogih zemalja raspravljati o temama kao što su biznis, tehnologija, ekonomski razvoj.

Ovde možete uživo da pratite samit:

http://live2025.interspace.mk/

Otvarajući skup potpredsednica organizacije "Makedonija 2025"Vera Stavrof istakla je da je njen cilj pre svega promovisanje investicija, te da je u tom kontekstu Samit dinamična platforma za razmenu znanja.

S tim u vezi je ukazala da među učesnicima ima predstavnika iz regiona, ali i sa gotovo svih kontinenata sveta.

(VIDEO) MAKEDONIJA 2025: DIMOVSKI Bilateralna pitanja rešiti pre ulaska u EU

Ove godine, prema njenim rečima, u fokusu je održivost, za koju su, kako je navela, svi odgovorni, te da od vlade do grđana svi treba da daju svoj doprinos.

Suosnivač "Makedonija 2025" Majk Zafirovski rekao je da je ova organizacija unapredila svoje ranije ciljeve i da je u njih uvrstila novi prioritet a to je zalaganje za ideale transparentne demokratije, koji bi bili dobri kako za građane, tako i za ekonomski razvoj i samu zemlju.

On je naveo i da organizacija vrši obuku menadžera i da je cilj da do 2025. bude obučeno hiljadu menadžera, koji bi unapredili ekonomski razvoj.

Cclan predsedništva Samita Zzivko Mukaetov, inače izvršni direktor Alkaloida, naglasio je da organizacja ima za cilj i da bude most između Makedonije, regiona i dijaspore.

Ekonomski razvoj, kako je istakao, ostaje visoko u prioritetima Makedonije 2025, a Samit je dokaz uspešnog puta.

Kako je rekao, aktivnosti na promociji investicija u Makedonije pomogle su da se činjenica da je Makedonija malo tržište preokrene iz problema u prednost.

Makedonija, dodao je, treba da iskoristi prednosti umrežavanja jer se nalazi na važnoj poziciji u jugoistočnoj Evropi.

Ovogodišnji glavni govornik Samita biće Gurudut Banavar, zamenik Predsednika prestižnog istraživačkog centra IBM-a TiDžej Vatson.

Banavar će učesnicima skupa predstaviti kako tehnologija može da nam pomogne u rešavanju nekih od najozbiljnijih problema u svetu kao što su snabdevanje hranom, zdravstvo i životna sredina.

Ovogodišnji Samit okupio je više od 250 eksperata koji će diskustovati o napretku Makedonije, ali i brojnim drugim temama, kao što će ekspert iz EU, kako je najavljeno, govoriti, o transformaciji gradova u pametne gradove.

Istaknuti govornici Samita su, između ostalih, Zdravko Počivalšek, ministar ekonomskog razvoja Slovenije, Nika Gilauri, bivši premijer Gruzije, Karina Barnholt Kleper iz Nordijskog ministarskog saveta, Rikardo Monti, bivši predsednik Italijanske trgovske agencije, Livio Straka iz Evropske Centralne Banke, Mihael Mizrahi sa koledža Azrieli u Jerusalemu, Marko Butković iz Evropske kosmičke agencije, Šuiči Fukuda, profesor univerziteta Stenford, Frančesko Odone, konsultant projekta Evropskih pametnih gradova...

Biće takođe reči o komercijalizaciji biogasa, biodizela i sunčane energije, o tehnologijama daljinskog nadzora zdravlja, o saradnji između ljudi i mašina, o električnim vozilima, eko domovima, o emotivnom inžinjeringu, prirodnim resursima, inovacijama u telekomunikacijskoj industriji, o cirkularnoj ekonomiji i mnogim drugim temama.

U prethodnim izdanjima ovaj događaj privukao je više od 300 investitora, preduzimača i izvršnih menadžera iz više od 30-tak zemalja, u profesionalnoj atmosferi kreiranja poznanstava i mogućnosti za saradnju.

Na njemu su učestvovali predstavnici poznatih svetskih kompanija, organizacija i finansiskih institucija.

Samit biznis zajednici Makedonije predstavlja neke od najuticajnijih izvršnih direktora i biznis mentora i prenosi znanje poznatih profesionalaca sa Balkana.

Menadžer grupacije Lufthanza za Albaniju, Bugarsku, Kosovo i Makedoniju, Aleksander Tolvet, koji je govorio na gala prijemu na prethodnom Samitu, izjavio je da je to bio "događaj svetskog ranga za koji moram da priznam da ga ne bih očekivao u maloj zemlji kao što je Makedonija".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track