POKRETAČ ŠARENE REVOLUCIJE ZA KURIR: Gruevski je diktator
Foto: AP 19 Maj 2015

Pavle Bogoevski, pokretač Šarene revolucije

POKRETAČ ŠARENE REVOLUCIJE ZA KURIR: Gruevski je diktator

Severna Makedonija -

Lider VMRO je lice i mozak kriminalnog režima, a Zoran Zaev (SDSM) je lider koji nam je potreban, kaže Pavle Bogoevski

SKOPLJE - Da bi se situacija u Makedoniji sredila, neophodno je da tužilaštvo istraži sva krivična dela političara, tvrdi u intervjuu za Kurir Pavle Bogoevski, pokretač Šarene revolucije, koji je na listi SDSM na izborima u nedelju.Da li očekujete da posle glasanja bude uspostavljen sistem u Makedoniji?- Da. Razlog za to je činjenica da sada, pogotovo nakon Šarene revolucije, većina ljudi zna koliko je nekontrolisana vlast opasna za naše društvo. S druge strane, mi već znamo šta treba uraditi. Ostalo je samo pitanje političke volje, a naša koalicija to ima - volju i kapacitete da sprovede temeljnu reformu sistema koji su uništili.

Sukobljeni... Zoran Zaev i Nikola Gruevski
Sukobljeni... Zoran Zaev i Nikola Gruevski

Kako biste predstavili dvojicu suprotstavljenih lidera - Zorana Zaeva (SDSM) i Nikolu Gruevskog (VMRO-DPMNE)?

- Gruevskog kao malog diktatora velike Makedonije. Kao prljavog političara koga interesuju samo dnevnopolitički poeni. Kao lice i mozak ovog kriminalnog režima. Zaeva bih predstavio kao umešnog političara i izvrsnog biznismena. Kao lidera potrebnog našoj državi.Šta prvo treba uraditi posle izbora da bi se politička situacija popravila?- Duboko sam ubeđen da mi kao država ne možemo krenuti napred dok se ne istraže sva krivična dela o kojima smo čuli u prisluškivanim razgovorima koje je Zaev objavio prošle godine. Tek tada možemo u reforme.Šta je Šarena revolucija donela Makedoniji?- Prva stvar koju smo doneli Makedoniji jeste objedinjavanje građanskog sektora. Direktni rezultati su povlačenje abolicije za 56 političara i njihovih saradnika za 216 krivičnih dela, kao i povlačenje jednostrane odluke naše vlade o prevremenim izborima 5. juna. Vladajuća VMRO-DPMNE je htela da održi te izbore, iako su oni bili jedina stranka koja je podnela kandidatske liste.

Korektiv vlastiUVEK NA ULICEDa li narod uvek treba da izađe na ulice ukoliko se ispostavi da je vlast zakazala?- Naravno. Narod mora biti korektiv svake vlasti, bez obzira na to koje stranke su u vlasti. Ja očekujem da Šarena revolucija nastavi da bude baš to.

N. Mijušković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track