POPLAVE OSTAVILE PUSTOŠ I ODNELE 21 ŽIVOT: Ovako izgleda Makedonija posle katastrofalnog nevremena!
Foto: Rojters

Užasni prizori

POPLAVE OSTAVILE PUSTOŠ I ODNELE 21 ŽIVOT: Ovako izgleda Makedonija posle katastrofalnog nevremena!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - U nevremenu koje je pogodilo Skoplje poginula je 21 osoba, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije

"Identifikovano je i predato porodicama 20 tela, a jedna osoba još nije identifikovana. To je stanje do 15.00 časova", rekla je Natalija Spirova Kodrić, načelnik Sektora MUP za odnose sa javnošću.

Grad Skoplje je odlučio da porodicama isplati pomoć od po 3.000 evra za svakog stradalog u velikom nevremenu koje je pogodilo glavni grad Makedonije. Na vanrednoj sednici gradske skupštine gradonačelnik Koce Trajanovski je ocenio da je sinoćnje nevreme "bilo kao vodena bomba koja je bačena na Skoplje".

Vladi Makedonije je predloženo da uvede vanrednu situaciju u Skoplju i Tetovu, gradovima koje je pogodilo nevreme. U nevremenu koje je sinoć i noćas pogodilo glavni grad Makedonije je poginula 21 osoba, a ima i nestalih. Žrtve su potvrdjene u severoistočnim prigradskim naseljima Stajkovci, Smiljkovci, Aračinovo i Čento.

Prema nekim medijima, nisu svi stradali iz tih delova grada, već ima onih koju su stradali u vozilima koje je voda nosila, na skopskoj obilaznici. Evropski komesar za proširenje Johanes Han na Tviteru je izrazio saučešće za žrtve poplava i rekao da Evropa stoji na raspolaganu za pomoć.

Gradjani Skoplja su se organizovali preko društvenih i skupljaju humanitarnu pomoć za stradale. Materijalne štete u domaćinstvima u poplavljenim delovima grada su ogromne, a oštećeni su i brojni automobili. Olujno nevreme je trajalo više sati i nanelo je velike materijalne štete. Najteže su pogodjena naselja Stajkovci i Čento (ranije Sindjelić), gde je nadošla voda izazvala odrone i poplavila kuće.

Žitelji Skoplja su sinoć i noćas su preživljavali pravu dramu. Kiša koja je lila ko iz kabla praćena vetrom brzine od preko 80 kilometara na sat, kasno sinoć je odnela prvu žrtvu.

U toku noći pala su 93 litra kiše na kvadratni metar, a u prva dva sata nevremena registrovano je više od 800 gromova.

Veći deo glavnog grada Makedonije je bio poplavljen, voda je ušla u podrume stambenih zgrada, poplavila Klinićki centar, kidala drveće, a mnogi građani su bili zaglavljeni u vozilima u podvožnjacima i na raskrsnicama u nižim delovima grada.

Najkritičnije je bilo u selu Stajkovci u blizini Skoplja gde su vodene bujice nosile automobile i traktore, prevtrala kamione, poplavljivala kuće, a ljudi su spas tražili penjući se na krovove.Iz policije navode da su sve žrtve iz severoistočnog dela Skoplja koje je najviše pogođeni sinoćnim nevremenom.

"Do jutros u 8.30 naše službe su registrovale 15 poginulih u mestima Stajkovci, Smiljkovci i Ćento", rekla je Liza Bendevska, potrptarol skopske policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track