REAKCIJE NA ODLUKU IVANOVA: Opoziciona SDSM traži potpuno poništenje odluke o aboliciji!
Foto: Wikipedia

Sve ili ništa

REAKCIJE NA ODLUKU IVANOVA: Opoziciona SDSM traži potpuno poništenje odluke o aboliciji!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Dve najveće makedonske stranke različito su reagovale na današnju odluku predsednika Đorđa Ivanova da povuče aboliciju za 22. od 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu "Prisluškivanje"

Dok vladajuća makedonska partija VMRO-DPMNE pozdravlja ovu odluku predsednika, opoziciona SDSM traži potpuno poništenje odluke o aboliciji. VMRO-DPMNE veruje da odluka Ivanova nudi pravnu mogućnost za stvaranje dokaza o čitavoj šemi opozicionog lidera Zorana Zaeva protiv članova i aktivista ove stranke. Sa druge strane, SDSM kaže da je potpuno povlačenje odluke o aboliciji imperativ, prenosi MIA.

"Svi moraju da budu jednaki pred zakonom. A to je moguće samo ako poslanici svih političkih partija glasaju o autentičnom tumačenju zakona o aboliciji", piše u saopštenju SDSM.

Odluka Ivanova da abolira od odgovornosti 56 partijskih i državnih funkcionera je izazvala višemesečne masovne proteste u Makedoniji, koja je inače već više od godinu dana u dubokoj političkoj krizi. Upravo zbog te odluke, SDSM je u Sobranju pokrenuo opoziv Ivanova.

Povlačenje odluke o aboliciji Ivanovu je omogućilo i to što je Ustavni sud ocenio neustavnim raspuštanje makedonskog parlamenta i odluku o raspisivanju izbora za 5. jun, koji su kasnije ponovo odloženi, a novi datum nije preciziran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja