REAKCIJE NATO NA HAOS U MAKEDONIJI Stoltenberg: Šokiran sam nasiljem!
Foto: Rojters

Pozvao na dijalog

REAKCIJE NATO NA HAOS U MAKEDONIJI Stoltenberg: Šokiran sam nasiljem!

Severna Makedonija -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je da je šokiran nasiljem u makedonskom Sobranju i pozvao sve strane da pristupe dijalogu.

"Sve strane moraju da poštuju demokratski proces i da se upuste u dijalog, a ne nasilje", objavio je Stoltenberg na Tviteru.

I visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han najoštrije su osudili sinoćnje nasilje u makedonskom parlamentu kada su napadnuti poslanici i pozvali na smirivanje situacije.

"Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da osiguraju bezbednost parlamenta i njegovih članova", navedeno je u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

Demokratija mora da ide svojim putem, naveli su oni i dodali da su primili pozitivnu vest o izboru Talata Džaferija za predsednika parlamenta.

"EU je uverena da je politički dijalog u institucijama jedini put napred i apelujemo na sve političke aktere da poštuju Ustav zemlje i deluju u duhu demokratskih principa, pristojnosti i zdravog razuma", navodi se u saopštenju.

Makedonija je zemlja kandidat i EU je spremna da radi sa parlamentom na neophodnim reformama kako bi zemlja napredovala na evropskom putu, poručili su evropski zvaničnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track