SPUSTILI RAMPE: Makedonija zatvorila granicu sa Grčkom!
Foto: AP/Giannis Papanikos

Zaustavljaju prijem izbeglica

SPUSTILI RAMPE: Makedonija zatvorila granicu sa Grčkom!

Severna Makedonija -
SKOPLJE - Makedonija je danas zatvorila granicu sa Grčkom u strahu od nove migrantske krize, javlja AFP

Neutralna zona između Makedonije i Grčke je zatvorena za prolaz na području graničnog prelaza Idomeni.Makedonski zvaničnici su potvrdili ovu informaciju uz objašnjenje da je blokada započela još juče, na zahtev Slovenije!

Ovo se može smatrati i nekom vrstom generalne probe za ono što se očekuje od 1. marta, kada Nemačka, Austrija i Slovenija planiraju da pojačaju granične kontrole kakobi smanjili broj novih izbeglica i migranata u državama članicama Evropske unije, pišu makedonske agencije.

Grupa od oko 350 izbeglica čeka u kampu u Đevđeliji, dok je druga grupa "zaglavljena" na grčkoj teritoriji, otkako je privremeno zaustavljen protok izbeglica na makedonsko-grčkoj granici. Ovo su za Anadolu Agency (AA) potvrdili iz MUP-a Makedonije kao razlog navodeći restriktivniji ulazak u zemlju za šta smernice dobijaju od evropskih zemalja, prema kojima granicu mogu da prelaze samo izbeglice koje u svojim dokumentima za registraciju navode i zemlju u kojoj putuju.

Sve one izbjeglice koje ne budu naveli krajnju destinaciju njihovog putovanja pri registraciji u Grčkoj, biće privremeno zadržani u kampu u Đevđeliji. U poslednja 24 sata, MUP Makedonije je izdao ukupno 2.300 potvrda stranim državljanima. Prema državljanstvu, najbrojniji su Sirijci 1.441, Avganistanci 495 i Iračani 364.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track