STIŽU VANREDNIM VOZOM: Makedonija dozvolila migrantima da pređu u Srbiju
Foto: Rojters

Prelaze granicu

STIŽU VANREDNIM VOZOM: Makedonija dozvolila migrantima da pređu u Srbiju

Severna Makedonija -
Grupu izbeglica vlasti su htele da pošalju nazad u Grčku, ali ta odluka je promenjena

SKOPLJE/ĐEVĐELIJA - Makedonske vlasti su dozvolile izbeglima s Bliskog istoka da sa železničke stanice u Đevđeliji pređu u Srbiju i za njih je obezbeđen vanredni voz. To je učinjeno u dogovoru sa UNHCR, iako je zvanično Skoplje prethodno nameravalo da izbegle vrati u Grčku.

Sa ovom grupom migranata - izbeglica sa Bliskog istoka koji su u Makedoniju ušli pre proglašenja vanrednog stanja u graničnom pojasu granice s Grčkom, policija se sinoć sukobila u pokušaju da ih nasilno vrati u Grčku.U tom okršaju je, prenose lokalni mediji, nožem ranjen jedan policajac. Makedonske vlasti su danas najavile da će ubuduće ulazak u Makedoniju biti dozvoljen samo ograničenom broju izbeglica iz "ranjivih kategorija".

Specijalne jedinice policije, raspoređene uz granicu sa Grčkom, od juče kod Đevđelije ne dozvoljavaju nijednom migrantu da pređe granicu i uđe u Makedoniju. Zato je razvučena ograda od bodljikave žice sa obe strane železničke pruge kod graničnog prelaza Đevđelija-Idomeni, kao i duž granične linije u dužini od nekoliko kilometara.

Očekuje se da policijske snage danas zamene pripadnici makedonske vojske koji su već u oklopnim vozilima parkiranim kod železničke stanice u Đevđeliji. U pokušaju da zaustave sve veći priliv izbeglica s Bliskog istoka koji u Makedoniju ilegalno ulaze iz Grčke, makedonski specijalci su juče duž granice upotrebili i šok bombe.

Vanredna situacija je proglašena u graničnom pojasu na jugu i severu Makedonije, duž granica s Grčkom i sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track