UNIŠTENO MESTO OKUPLJANJA DEMONSTRANATA: Demoliran kafić u centru Skoplja, nastao haos širom zemlje!
Foto: Printscreen Vesti.me

Nestabilna situacija u Makedoniji

UNIŠTENO MESTO OKUPLJANJA DEMONSTRANATA: Demoliran kafić u centru Skoplja, nastao haos širom zemlje!

Severna Makedonija -

U centru Skoplja demoliran je kafe bar u kojem su se okupljali učesnici antivladinih protesta "Šarena revolucija", koje je podržavao Socijademokratski savez Makedonije (SDSM), preneli su danas makedonski mediji.

Stakla su u potpunosti porazbijana tokom noći, a vlasnik kafea "Izlet" na internetu je objavio snimak na kojem se vide uništena stakla. Policija još nije dala nikavu informaciju o tome.

U ovom kafe baru je prošlog leta organizovano i skupljanje donacija za plaćanje novčanih kazni za štetu koju su napravili pripadnici "Šarene revolucije" bacanjem boje na državne zgrade.

U tim protestima su učestvovali građani nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Kako su javili lokalni mediji, tokom vikenda su noću demolirani i izborni štabovi opozicionog SDSM u Prilepu, u Bitolju i u selu Dračevo na periferiji Skoplja.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski optužio je sinoć predsednika SDSM Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim partijama sa kojima dogovara koalicionu vladu priprema redefinisanje Makedonije i pozvao je narod da brani državu.

FOTO: AP
FOTO: AP

U intervjuu Televiziji Sitel i u postu na svom Fejbuk profilu, Gruevski je ocenio da je glavni cilj dovođenja Zorana Zaeva na vlast, iza čega stoje strani centri moći, promena imena Makedonije i identiteta Makedonaca.

Stranka Zorana Zaeva SDSM odmah je odbacila te optužbe Gruevskog i nazvala ih "lažima čoveka koji je u strahu od suočavanja sa pravdom za zločine koje je počinio poslednjih 10 godina dok je bio na vlasti".

FOTO: AP
FOTO: AP

Zaev je u subotu objavio da je zajedno sa tri albanske stranke, DUI, Besa i Alijansa za Albance, obezbedio parlamentarnu većinu i očekuje se da će danas od šefa države Đorđa Ivanova formalno zatražiti da mu dodeli mandat za formiranje vlade.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track