(VIDEO) MAKEDONIJA 2025: DIMOVSKI Bilateralna pitanja rešiti pre ulaska u EU
Foto: Printscreen YouTube

Samit u Skoplju

(VIDEO) MAKEDONIJA 2025: DIMOVSKI Bilateralna pitanja rešiti pre ulaska u EU

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Bilateralna pitanja treba rešiti pre ulaska u EU, ukazao je danas bivši ministar za rad i socijalna pitanja Slovenije Vlado Dimovski savetujući kandidatima da na putu u Uniju imaju jasnu strategiju i budu fleksibilni na sve eksterne snažne faktore.

Ovde uživo možete da pratite 5 samit "Macedonia 2025" u Skoplju.

http://live2025.interspace.mk/

Dimovski, koji učestvuje na Petom samitu "Makedonija 2025" u Skoplju, kazao je za Tanjug da bi zemlje kandidati, a tako i Srbija, trebalo da naprave detaljnu analizu onoga što poseduju, odnosno koje industrije, proizvodnju, i onda izrade jasnu strategiju za put u EU.

Takođe je bitno, kako ističe, da se obrazovanje približava standardima zapadnih zemlja, a potom i iskoreni korupcija, faktori koji usporavaju razvoj zemlje. Slovenija je, prema njegovim rečima, imala puno posla oko usklađivanja zakonodavstva, kao i prilagođavanju zajedničkom tržištu, u šta mora biti uključen privatni i javni sektor.

"Mi smo mislili da ćemo, kada uđemo u EU, moći da odahnemo, ali je tek tada počela prava borba", naglasio je Dimovski koji je sada profesor na Univerzitetu u Ljubljani. On je ukazao da je Slovenija uspešno vodila borbu do 2007, ali je potom, zato što nije promenila svoj poslovni model, izgubila borbu.

"Ta nefleksibilnost je bila velika greška zbog koje je Slovenija sada prezadužena zemlja. Neophodno je biti fleksibilan na eksterne faktore i njima se prilagoditi", precizirao je Dimovski. Upitan da li Srbija od Hrvatske može očekivati blokadu na putu u EU, kao što je Slovenija duže vreme blokirala Zagreb, on je kazao da je neophodno rešiti bilateralna pitanja pre pristupa.

POČEO SAMIT ZA INVESTICIJE U MAKEDONIJI: Dva dana eksperti raspravljaju o biznisu i razvoju

Dimovski je ukazao da su Slovenija i Hrvatska uspele da reše nesporazume, iako je bilo trzavica u tom procesu, a slično je između Hrvatske i Srbije. On poručuje da na kraju uvek moraju pobediti razum i dobrosusedski odnosi, jer te zemlje moraju živeti zajedno, pa je neophodan dogovor. Takođe je kazao da nema smisla da se odugovlači ničiji put u EU, ali i da je neophodan fer dogovor.

Slovenija je, prema njegovim rečima bila veoma konstruktivna, ali je Hrvatska naknadno otvorila pitanje "Ljubljanske banke" za koje je slovenačko rukovodstvo mislilo da je rešeno. Pored toga, on smatra da bi Bregzit mogao uticati na proces proširenja, jer će EU dobiti neki drugi profil od sadašnjeg.

"Sve zemlje članice nisu u evrozoni i monetarna unija je drugačija od EU", ukazao je Dimovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track