(VIDEO) HAOS U MAKEDONIJI: Posle nereda u Sobranju, pristalice Gruevskog čekaju jutro na ulici
Foto: Slobodenpecat.mk

Nema vanrednog stanja, 45 povređenih

(VIDEO) HAOS U MAKEDONIJI: Posle nereda u Sobranju, pristalice Gruevskog čekaju jutro na ulici

Severna Makedonija -

Maskirani batinaši VMRO DPMNE i pristalice Nikole Gruevskog večeras su nasilno upali u makedonski parlament, u trenutku kada je većina izabrala Talata Džaferija za novog predsedenika parlamenta!

01.12 - Pristalice NIkole Gruevskog postavile su šatore ispred zgrade Sobranja da bi tu zanoćili. U proglasu koji su večeras prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da brane demokratiju u Makedoniji i iskazali nameru "da se ide do kraja", odnosno da "nema odstupanja", preneli su skopski mediji.

00.10 - Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) saopštio je da će "odgovarati za ugrožavanje života ljudi svi oni koji su učestvovali u večerašnjem nasilju u parlamentu", prenosi MIA."Krvavo nasilje u parlamentu rezultat je nasilja na koje je u prethodnom periodu pozivao (lider VMRO-DPMNE i bivši premijer) Nikola Gruveski, kao i provokacija, mržnje, podela koje su podsticali Gruevski, (predsednik Makedonije) Djorđe Ivanov, (predsedavajući Sobranja) Trajko Veljanoski, poslanička grupa VMRO-DPMNE i njihovi saradnici i oni koji ih podržavaju", navodi se u saopštenju.

00. 05 - Makedonska policija večeras je ispraznila zgradu Sobranja, svetla u njoj su pogašena, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije i oko zgrade su postavljene metalne barikade, javlja MIA.Navodi se da je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da se vrši provera da li u radnim prostorijama parlamenta ima zaostalih liza kojima je potrebna medicinska pomoć. MIA navodi da se ispred Sobranja nalaze okupljene pristalice Nikole Gruevskog, ali da je situacija mirna.

Direktorka Klinike za hirurške bolesti "Sveti Naum Ohridski" (Gradske bolnice) Jasminka Čabukovska izjavila je za tu agenciju da je u Sobranju ukupno povređeno 45 lica, među kojima troje policajaca i pripadnika obezbeđenja.

23. 55 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je večeras da su evakuisani preostali poslanici tamošnjeg parlamenta."U Sobranju Republike Makedonije vrši se evakuacija preostalih poslanika, a povređeni poslanik Zijadin Sela evakuisan je iz Sobranja i specijalnim vozilom prevezen u Urgentni centar", stoji u saopštenju.

23.50 - Pristalice NIkole Gruevskog, koji mesecima protestuju protiv mogućnosti da SDSM Zorana Zaeva sa albanskim partijama formira novu vladu, večeras će u šatorima zanoćiti ispred zgrade Sobranja.

http://www.youtube.com/watch?v=wfMKIhzVvpk

23.29 - Američka ambasada u Skoplju večeras je osudila događanja u makedonskom parlamentu, uz poruku da priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja."Najoštrije osuđujemo nasilje u parlamentu. To nije u skladu sa demokratijom i neprihvatljiv je način za prevazilaženje razlika", piše u saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici ambasade. Kako se navodi, ključno je da sve političke stranke poštuju pravo i demokratske procese i da se uzdrže o nasilnih akcija koji pogoršavaju ovu situaciju, prenela je MIA.

"Većina poslanika izabrala je Talata Džaferija za predsednika parlamenta tokom regularne, produžene sednice Sobranja, pred javnošću i medijima. Mi ćemo sa njim sarađivati radi podrške demokratiji u interesu Makedonije", piše u saopštenju američke ambasade.

23.22 - Nemiri u Makedoniji bi lako mogli da prerastu u etnički sukob između Makedonaca i Albanaca, izjavio je večeras političko - vojni analitičar Zoran Dragišić."Ovo je poslednji udarac koji, pribojavam se, Makedonija neće moći da izdrži. Bilo je pitanje kada će se dogoditi nešto ovakvo što će Makedoniju uvesti u agoniju. Bojim se da će posle ovoga teško moći da se nađe rešenje", rekao je Dragišić.

23.36 - Premijer Albanije i predsednik njenog Parlamenta, Edi Rama i Ilir Meta, pozvali su večeras Makedoniju na uzdržanosti i distanciranje od nasilja kod dešavanja."Želim da s velikom iskrenošću i odlučno kažem ;da Albanci u Makedoniji ostanu smireni i da ne podležu provokacijama, da budu primer kako mi svi zajendno ne želimo kraj za Makedoniju, već stabilnost i dalju demokratizaciju", poručio je premijer Rama. On je u emisiji na televiziji Top Čenel istakao da je sada "zaista trenutak kada je realno potrebna velika smirenost", oprenosi makedonska državna agencija MIA.

Predsednik Parlamenta Albanije Ilir Meta je izrazio zabrinutost zbog stanja u Makedoniji i apelovao na gradjane i vlasti vlastima da se uzdrže od nasilja i da preduzmu hitne mere za zaustavljanje nasilja uklanjanje posledica nasilja."Stabilnost Makedonije je veoma značajna i ključnja za stabilnost i bezbednost Balkana i za njegovu budućnost. U ovim odlučujućim i kritičnim trenucima za Makedoniju i za region, potrebna je odmerenost, smirenost, politički dijalog i delovanje, u prilog vraćanju mira i normalizovanja stanja", rekao je Ilir Meta.

22.35 - Devet povređenih, od kojih je osam njih zadobilo povredu glave, epilog je večerašnjeg haosa u makedonskom parlamentu. Trenutno pred parlamentom je mirno, ali je masa građana raspoređena sa strane i na zadnjem ulazu zgrade. Povremeno se čuje prasak šok bombi.

22.29 - Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov obratio se građanima i pozvao sve lidere parlamentarnih stranaka dadođu sutra u njegov kabinet kako bi pronašli izlaz iz sadašnej situacije. On nije večeras uveo vanredno stanje i situacije se polako smiruje.

22.25 - Do 20:43 sati pripadnici specijalne jedinice koji su ušli u Sobranje Republike Makedonije evakuisali su 30 poslanika, objavilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Danas oko 18:50 sati građani koji protestuju u organizaciji građanske inicijative 'Za zajedničku Makedoniju' nasilno su ušli u prostorije Sobranja Republike Makedonije. U narušavanju javnog reda i mira povrede je zadobilo nekoliko poslanika Sobranja i nekoliko civila", stoji u saopštenju ovog ministarstva.

Dodaje se da je "desetak policijskih službenika zadobilo povrede i prebačeni su na skopske klinike".

21.50 - Kako Kurir nezvanično saznaje maskirani batinaši i pristalice Gruevskog planiraju napad unutar Parlamenta i izbacivanje poslanike iz zgrade.

21.38 - Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han najoštrije su osudili večeras nasilje u makedonskom parlamentu kada su napadnuti poslanici i pozvali na smirivanje situacije.

"Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da osiguraju bezbednost parlamenta i njegovih članova", navedeno je u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

21.30 - Predsedenik Makedonije Đorđe Ivanov je najavio obraćanje u 22 sata.

21:12 - Prema nezvaničnim informacijama razlog zbog koga su batinaši i pristalice Gruevskog nosili maske je da su verovatno pripadnici policije, tačnije jedinice za brze reakcije Alfa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Navodno je pre upada došlo do pucnjave između maskiranih batinaša i pripadnika obezbeđenja. Tokom upada je povređeno osam ljudi, od koji je jedan u kritičnom stanju.

20:42 - Jedan od poslanika koji je povređen od strane maskiranih batinaša i pristalica Gruevskog, nalazi se u životnoj opasnosti, prenose makedonski mediji. Mežu povređenima se nalaze i Oliver Spasovski, Petar Šilegov, Maksim Dimitrievski, Radmila Šekerinska kao i nekoliko novinara.

20:25 - Strani ambasadori koji su se okupili u hotelu Meriot u Skoplju, apeluju da se prekine sa nasiljem i da reaguje policija. "Apelujemo na sve strane da se suzdrže od zapaljive retorike. Policija ima odgovornost da zavede red".

20:15 - Evropski komesar za proširenje Johanes Han je osudio nasilje rekavši da za nasilje nema mesta u Parlamentu.

19:49 - Maskirani batinaši i pristalice Gruevskog su ih udarili i rasrkrvarili Zorana Zaeva i Damjana Mančevskog, a pretili su i drugim poslanicima SDSM.

(Plusinfo.mk)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Zašto je krvnik ipak na slobodi ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track