(VIDEO) ZAEV: Povećati minimalac u Makedoniji i subvencionisati zapošljavanje
Foto: Ap 16 1 2016

Obećanje

(VIDEO) ZAEV: Povećati minimalac u Makedoniji i subvencionisati zapošljavanje

Severna Makedonija -

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev obećao je danas da će minimalna plata u ovoj državi biti povećana sa 9.000 na 12.000 denara, odnosno 194 evra.

"Makedonija ne može da nastavi sa minimalnom zaradom od 9.000 denara. U prva četiri meseca sa promenom vlade minimalna zarada će biti 12.000 denara. Zašto je to važno? Ta spirala minimalne zarade će odmah pokrenuti rast svih osnovica plata na viši nivo", rekao je Zaev.

On je dodao da je veoma važno i da prosečna plata u Makedoniji dostigne 500 evra.

Zaev je objasnio da će SSM direktno stimulisati domaće kompanije iz budžeta.

"Ukupno 108.000 denara godišnje ili 9.000 mesečno za novoprimljene radnike kojima poslodavac obezbedi prosečnu platu ili nadprosečnu platu", obećao je on.

On je izjavio da ako narod ima para, onda će biti dovoljno i za državu.

"Možemo zaključiti da prosečna plata, koja je danas u Makedoniji nije fer u pogledu obračuna. Ne može da se računa prosek od rukovodilaca sa prosečnom platom od 10.000 evra i tekstilnih radnika 9.000 denara plata. To nije fer! To je samo jedan primer kako raste sloj ekstremno bogatih građana na račun velike većine od preko 80 odsto koji su ispod granice siromaštva", rekao je Zaev koji je naglasio da se solidarnost mora vratiti u društvo.

On je dodao i da će pomoći malim i srednjim preduzećima smanjenjem nameta za zaposlene u roku od tri godine.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track