ZAEV DOBIJA MANDAT ZA NOVU VLADU: Ivanov odgovor na garancije šalje najkasnije sutra?
Foto: AP

Rešenje na vidiku

ZAEV DOBIJA MANDAT ZA NOVU VLADU: Ivanov odgovor na garancije šalje najkasnije sutra?

Severna Makedonija -

Iz vladajuće VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, tvrde da je sad već pitanje trenutka kada će lider SDSM Zoran Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade od predsednika Đorđa Ivanova.

Kako prenose makedonski mediji, izvori iz te stranke kažu da će se to dogoditi sutra, najkasnije prekosutra.

Zaev je, kako se navodi, poslao garancije Ivanovu da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju, javio je portal TV 24. Prema njima, odgovor iz kabineta Ivanova se očekuje danas, najkasnije sutra.

Pozivajući se nezvanične izvore, TV 24 je objavila da Ivanov ide na službeni put 18. maja, dan pre isteka roka za dodelu mandata.

Prema diplomatskim izvorima portala "Sloboden pečat", Ivanov je već odlučio da mandat dodeli Zaevu u predviđenom roku, a nova vlada će najverovatnije biti formirana 1. juna.

Izvori portal Plus info iz VMRO-DPMNE takođe su potvrdili da će Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade, a kao datum izbora nove vlade spominje se 27. maj.

Novoizabrani predsednik parlamenta, iz albanske partije DUI, Talat Džaferi, je na konferenciji za novinare u petak rekao da neće moliti nikoga, ponamanje predsednika Ivanova, koji je, kako je rekao, po zakonu obavezan da u roku od 10 dana od zvaničnog objavljivanja odluke o formiranju parlamentarne većine u Sobranju, poveri mandat Zaevu.

Džaferi je ranije izjavljivao da će, ukoliko Ivanov ne postupi po Ustavu, vlada biti formirana u parlamentu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track